FMI se așteaptă ca datoria publică să ajungă la 100% din PIB mondial

  • 14 Octombrie 2020 17:13
FMI se așteaptă ca datoria publică să ajungă la 100% din PIB mondial

Cheltuielile guvernamentale semnificative pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor împinge datoria publică până la un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial în acest an, însă această majorare ar putea fi doar un eveniment singular dacă creșterea economică își va reveni anul următor, a anunțat miercuri Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters, potrivit Ageprres.ro.

În ultimul său raport cu privire la supravegherea bugetară, publicat cu ocazia reuniunilor de toamnă ale FMI și Băncii Mondiale, Fondul a estimat că deficitele bugetare guvernamentale se vor majora până la 12,7% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2019, o creștere de aproape nouă puncte procentuale.

"Ceea ce vedem este o creștere singulară a datoriei în 2020 și apoi o stabilizare după 2021, și chiar o ușoară tendință descrescătoare în 2025", a declarat directorul Departamentului de Afaceri Fiscale de la FMI, Vitor Gaspar. Potrivit acestuia, deși datoria publică va rămâne la un nivel ridicat de aproape 100% din PIB, reluarea creșterii economice și nivelul extrem de redus al dobânzilor vor ajuta la diminuarea deficitelor bugetare primare.

"Diferența între nivelul dobânzilor și creștere este nu doar negativă, dar în conformitate cu prognozele noastre, mai negativă decât era înainte de COVID-19. În aceste condiții, dobânzile reduse joacă un rol important în dinamica datoriei", a apreciat Vitor Gaspar.

Anterior, FMI a sfătuit guvernele să profite de nivelul redus al dobânzilor pentru a investi în infrastructură. Potrivit estimărilor Fondului, o creștere a investițiilor publice în infrastructură de 1% în PIB ar putea impulsiona PIB-ul cu 2,7% și ar crea între 20 și 33 de milioane de locuri de muncă.

Miercuri însă, FMI a subliniat că există o diferență între perspectivele fiscale ale statelor membre, în condițiile în care economiile avansate își asumă cea mai mare creștere a poverii datoriilor, în timp ce țările în curs de dezvoltare se confruntă cu sarcina mai dură de a-și reveni de pe urma pagubelor economice, în condițiile în care mai mulți oameni vor ajunge în sărăcie.

Potrivit FMI, economiile avansate vor înregistra o creștere a deficitelor bugetare cu 11% din PIB, în condițiile în care în SUA se va majora cu 11 puncte procentuale, până la 18,7% din PIB, iar în Canada va crește până la 20% din PIB.

În cazul statelor emergente, care au resurse mai puține, deficitele bugetare ca raport în PIB se vor dubla până la 11%.

De la debutul pandemiei de coronavirus, guvernele au făcut un efort financiar fără precedent, injectând aproape 12.000 miliarde de dolari în economia mondială. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău