FMI recomandă El Salvador să nu utilizeze bitcoin ca monedă oficială

  • 23 Noiembrie 2021 10:10
FMI recomandă El Salvador să nu utilizeze bitcoin ca monedă oficială

El Salvador nu ar trebui să adopte bitcoin ca monedă oficială, având în vedere riscurile asociate cu această criptomonedă, a apreciat luni Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Acest avertisment al FMI vine la o zi după ce președintele salvadorian, Nayib Bukele, și-a anunțat dorința de a construi un 'Bitcoin City', un nou oraș alimentat cu energia furnizată de un vulcan și construit prin emiterea de obligațiuni în bitcoin.

"Având în vedere volatilitatea ridicată a prețului bitcoin, utilizarea sa ca monedă oficială ridică riscuri semnificative cu privire la protecția consumatorilor, integritatea financiară și stabilitatea financiară", susține FMI, în raportul publicat la finalul consultărilor cu privire la Articolul IV.

FMI trimite în mod regulat misiuni de experți în statele membre ca parte a procesului de consultări periodice (de obicei anuale) desfășurate în baza Articolului IV din Statutul FMI.

În luna septembrie a acestui an, El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, susținătorii estimând că experimentul va reduce costurile pentru remitențele în valoare de miliarde de dolari trimise anual în țara din America Latină.

"Din cauza riscurilor, bitcoin nu ar trebui să fie utilizat ca monedă oficială. Staff-ul FMI recomandă limitarea ariei de aplicare a legii privind bitcoin și înăspriorea reglementării și supervizării pentru acest noi ecosistem de plată", se mai arată în raportul FMI.

Experții avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuțiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obțină un program de asistență financiară de peste un miliard de dolari. Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operațiunile de spălare de bani, într-o țară cu grave probleme de corupție și crimă organizată, susțin analiștii.

Economia țării depinde semnificativ de banii trimiși de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitențele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău