FMI: Războiul comercial dintre SUA și China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilității mondiale

  • 25 Martie 2019 15:57
FMI: Războiul comercial dintre SUA și China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilității mondiale

Războiul comercial dintre SUA și China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilității pe plan global și este necesară stabilitate fiscală pentru a răspunde șocurilor economice din Europa, a afirmat luni prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional, David Lipton, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

"Evident, aceasta nu este doar problema Europei, și SUA trebuie trebuie să-și pună în ordine politica fiscală. Tensiunile dintre SUA și China reprezintă cel mai mare risc la adresa stabilității pe plan global, a declarat Lipton la o conferință desfășurată la Lisbona.

Acesta a adăugat că în Europa capacitatea de stabilizare fiscală trebuie să fie în centrul eforturilor de reducere a riscurilor și este crucial "să se răspundă șocurilor macroeconomice și să fie îmbunătățită politica monetară și fiscală".

"În absența acestor măsuri, zona euro va rămâne super dependentă de politicile monetare de stabilizare iar prea mult din povara răspunsului la criză va cădea pe statele individuale, iar capacitatea lor de a răspunde depinde de spațiul fiscal al fiecărei economii", a explicat oficialul FMI.

De asemenea, a declarat Lipton, planificata ieșire a Marii Britanii din UE sporește incertitudinile din Europa și de pe plan global.

Referindu-se la recenta încetinire a economiei europene, oficialul FMI a afirmat că fiecare stat membru al UE ar trebui "să-și întărească sistemele de apărare înaintea unei potențiale scăderi a activității economice", inclusiv acele țări care nu și-au rezolvat "vulnerabilitățile evidente", în special Italia.

"O recesiune semnificativă ar putea afecta foarte mult aceste țări deoarece nu vor fi pregătite. Slăbiciunile lor ar putea afecta semnificativ obiectivul de convergență al UE în privința standardelor, a productivității și al bunăstării pe plan național", a avertizat Lipton. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău