FMI: Progresul economic poate fi resimțit rapid într-o țară mică, așa cum este R. Moldova

  • 22 Decembrie 2023 10:59
FMI: Progresul economic poate fi resimțit rapid într-o țară mică, așa cum este R. Moldova

Progresul economic poate fi resimțit rapid într-o țară mică, așa cum este R. Moldova, fiind necesare doar să se facă câteva îmbunătățiri la execuția bugetului, a declarat Mark Horton, director adjunct al departamentului european al Fondului Monetar Internațional, în cadrul podcastului „Dă sens banilor”, relatează IPN.

Mark Horton spune că, odată ce țara își va arăta determinarea că se îndreaptă într-o direcție clară și cum va ajunge acolo, atunci vor fi depășite chiar și unele dintre riscurile și incertitudinile legate de mediul regional.

„Rezolvarea unor probleme foarte concrete și practice, eliminarea unor obstacole foarte concrete ar ajuta la creșterea economică. Dacă așa probleme ca infrastructura, calitatea drumurilor, punctele de trecere a frontierei, dacă ele ar începe să se rezolve și dacă s-ar avansa pe această cale, atunci am avea un mare impuls pentru creșterea economică. Totodată, ar fi bine de analizat experiența acumulată, de exemplu în ceea ce privește execuția bugetului. De obicei, în Moldova, rezultatele bugetare efective sunt diferite de cele planificate. De obicei, vorbim de sub-execuția cheltuielilor bugetare. Deci, bugetul nu funcționează neapărat atât de eficient pe cât ar putea, destinația alocațiilor bugetare nu este optimală”, a declarat el.

Mark Horton declară că, de obicei, se atestă sub-execuția cheltuielilor în infrastructură, în investițiile capitale. Îmbunătățirea execuției bugetului ar fi în favoarea creșterii economice.

„Dacă vom folosi ca ancoră ideea integrării europene și vom începe să facem progrese în acest sens, va crește încrederea populației, oamenii vor începe să creadă că integrarea în UE chiar se va întâmpla. Moldova chiar se va  integra în Europa și va adera la piața unică. Oamenii își vor spune: „Ar fi bine să investesc, să fiu primul, să fiu cel care ia credite, să investesc în utilaje noi, echipamente noi, procese noi, pentru că atunci când se va întâmpla, vreau să fiu primul care va beneficia de asta.” Atunci când veți începe să vedeți progrese, cu siguranță că va întâmpla, guvernul și BNM se pregătesc bine pentru acest proces”, a mai spus el.

Directorul adjunct al departamentului european al Fondului Monetar Internațional declară că Republica Moldova a primit un semnal pozitiv de la Consiliul European în decembrie că negocierile sunt într-adevăr deschise și acum trebuie să se apropie de standardele și cerințele europene într-o serie de domenii. Odată ce acest proces va începe să se desfășoare, va exista un semnal puternic care va spori încrederea în rândul cetățenilor, companiilor, vor fi mai multe investiții, mai mult optimism, ceea ce va servi drept impuls pentru creșterea economică.

Potrivit lui, progresul în Moldova se simte foarte repede în comparație cu o țară mult mai mare, unde astfel de lucruri durează mai mult timp. Aceste considerente ar trebui să încurajeze autoritățile să se miște rapid, să se reorienteze, să fie agile, rapide și să se miște foarte repede într-o nouă direcție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,03 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău