FMI ar putea reevalua acordul încheiat cu R.Moldova

  • 31 Decembrie 2016 16:22
FMI ar putea reevalua acordul încheiat cu R.Moldova

În cazul în care unele angajamente, legate de asigurarea obiectivelor în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional vor fi anulate, FMI va trebui să reevalueze dacă mai pot fi realizate obiectivele majore ale programului, se arată într-un comentariu al Fondului la acest subiect acordat pentru Radio Europa Liberă.

Reprezentanta rezidentă la Chișinău a FMI, Armine Khachatryan, a făcut acest comentariu drept reacție la recenta declarație a președintelui Igor Dodon privind anularea deciziei de transformare în datorie publică a creditului acordat de Banca Națională a Moldovei celor trei bănci devalizate, care ulterior au ajuns să fie lichidate, transmite IPN.

În comentariu se menționează că Legea privind convertirea garanțiilor guvernului emise Băncii Naționale în 2014-2015 în hârtii de valoare ale Guvernului, deci în datorie publică, a fost una din acțiunile prealabile în cadrul programului cu FMI, așa cum e menționat și în Scrisoarea de intenții semnată de autorități și în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare.

„Scopul legii respective aprobate în 2016 a fost de a recupera resursele financiare ale BNM care au fost acordate ca credite de urgență celor trei bănci insolvente – Banca de Economii, Banca Socială și UniBanc. Creditele de urgență au fost utilizate pentru achitarea integrală a banilor deponenților acestor trei bănci, inclusiv persoanelor fizice și juridice”, se mai spune în comentariu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău