FMI aprobă un program pentru Ucraina în vederea sprijinirii finanțării din partea donatorilor externi
-
20 Decembrie 2022 09:44
Fondul Monetar Internațional a anunțat luni că a aprobat un program de patru luni pentru Ucraina, menit să mențină stabilitatea economică în urma invaziei rusești și să ajute la promovarea finanțării din partea donatorilor externi, transmite Agerpres.
Așa numitul Program de monitorizare cu implicarea Board-ului (PMB) a fost aprobat în 9 decembrie de conducerea FMI și discutat de Comitetul său executiv luni, a informat instituția, adăugând că ajutorul va sprijini implementarea de către Ucraina a politicilor fiscale prudente și "va cataliza" finanțarea externă.
"Sprijinul financiar masiv și predictibil va fi critic pentru succesul strategiei autorităților, iar acordarea tranșelor din împrumut va ajuta la începutul lui 2023 la rezolvarea dificultăților", a afirmat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional.
La rândul său, Gavin Gray, șeful misiunii FMI pentru Ucraina, a declarat că instituția estimează că finanțare externă de care va avea nevoie Ucraina anul viitor se va situa între 40 și 57 miliarde de dolari.
Ca parte a programului cu FMI, Ucraina s-a angajat să ia măsuri de consolidare a veniturilor fiscale, de a restabili piața locală de obligațiuni și de a efectua reforme în sectorul financiar.
Invazia declanșată de Rusia a distrus baza industrială, agricultura și infrastructura de bază a Ucrainei, ceea ce ar putea să provoace o contracție economică de aproape 30% în acest an. Asta a lipsit Guvernul de la Kiev de veniturile necesare pentru a-și finanța nevoile de bază, astfel că a fost nevoit să se bazeze pe ajutoarele internaționale și un program de vânzări de obligațiuni.
La finele lunii octombrie, directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a estimat că necesitățile de finanțare externă ale Ucrainei vor fi de aproximativ trei miliarde de dolari pe lună, până la finele lui 2023, în conformitate cu un scenariu optimist, dar este posibil să ajungă la cinci miliarde de dolari pe lună, dacă bombardamentele rusești se intensifică.
G7 (principalele țări industrializate din lume), reunit luna aceasta într-un summit virtual, a anunțat înființarea unei platforme multi-agenție pentru a coordona asistența acordată Ucrainei și pentru a sprijini repararea, recuperarea și reconstrucția acestei țări, urmând ca reprezentanți de rang înalt să se întrunească cât mai curând posibil în ianuarie.
Într-o declarație comună emisă la încheierea întâlnirii, liderii G7 au spus că vor colabora cu Ucraina, cu parteneri internaționali și cu organizații financiare internaționale pentru a stabili noua Platformă de Coordonare a Donatorilor.