FMI analizează crearea unui nou vehicul pentru a oferi ajutor unui grup extins de țări

  • 14 Iunie 09:48
FMI analizează crearea unui nou vehicul pentru a oferi ajutor unui grup extins de țări

Fondul Monetar Internațional (FMI) analizează înființarea unui nou fond fiduciar care să permită statelor membre să își împrumute rezervele alocate FMI unui număr extins de țări, inclusiv state cu venituri medii, care sunt vulnerabile la schimbările climatice, a declarat duminică directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat Reuters.

Georgieva a spus că liderii din G7 au dat undă verde pentru ca FMI să continue să lucreze la acest plan, iar China, a doua mare economie a lumii, s-a arătat și ea interesată de această idee, alături de o serie de state cu venituri medii care ar urma să beneficieze de un astfel de fond fiduciar. În aceste condiții, Georgieva a precizat că FMI va continua să lucreze la 'Resilience and Sustainability Trust', un fond care ar ajuta țările să combată schimbările climatice și să își îmbunătățească sistemele de sănătate, înaintea reuniunii miniștrilor de Finanțe din G20, care va avea loc în luna iulie.

"Acum avem semnale că am primit undă verde pentru a putea continua și vom contacta și alte părți. China și-a exprimat interesul de a participa și mă aștept ca și alte economii emergente cu fundamente solide și rezerve puternice să poată face același lucru", a spus Kristalina Georgieva, la finalul summitului liderilor G7.

Duminică, liderii G7 au salutat expansiunea Drepturilor Speciale de Tragere, adică a rezervelor de urgență ale FMI, cu 650 miliarde de dolari, și de asemenea au sprijinit un obiectiv global privind furnizarea a 100 de miliarde de dolari pentru cele mai vulnerabile țări.

Actualul fond de ajutorare a țărilor sărace, Fondul Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), administrat de Fondul Monetar Internațional, permite deja statelor membre să își partajeze rezervele FMI, însă statele mici și alte țări cu venituri medii care au fost lovite puternic de pandemia de coronavirus nu sunt eligibile să beneficieze de finanțare prin intermediul acestui vehicul al FMI.

Georgieva a salutat de asemenea angajamentul G7 de a dona un miliard de vaccinuri COVID-19 drept un pas important spre combaterea pandemiei, adăugând că discuțiile vor continua în cadrul G20. FMI a cerut țărilor bogate să acționeze cu privire la vaccinuri pentru țările sărace, avertizând că o divergență mare între revenirea economiilor avansate și cea a economiilor țărilor în curs de dezvoltare ar putea submina cererea și perturba liniile globale de aprovizionare, ceea ce ar afecta și țările care își revin mai rapid.

"Acesta este atât un imperativ moral, cât și o necesitate economică. Am văzut în trecut că această divergență duce la mai multă inegalitate, creează un mediu pentru mai multă instabilitate în lume", a spus directorul FMI.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
24
Thu
27
Fri
25
Sat
23

Curs oficial BNM 02 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2731 -0.0101
USD 17.8788 -0.0446
RON 4.3236 -0.0006
UAH 0.6664 -0.0004
RUB 0.2451 0.0001
Arhivă Radio Chișinău