Fluxurile ilicite de capital în R.Moldova depășesc anual un miliard de dolari, potrivit lui Veaceslav Ioniță

  • 08 Februarie 2019 13:36
Fluxurile ilicite de capital în R.Moldova depășesc anual un miliard de dolari, potrivit lui Veaceslav Ioniță

Fluxurile anuale ilicite de capital în și din Moldova depășește un miliard de dolari, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat în studiul său că "în ultimii 20 de ani, în și din Moldova au circulat 15-20 miliarde dolari de capital ilicit, iar la calcularea sumei fluxurilor ilicite de bani nu s-a luat în calcul traficul de armament, droguri, ființe umane și miliardul furat din sistemul bancar".

Expertul consideră că fluxurile ilegale de capital în Moldova se realizează prin patru scheme. Jumătate din sumă (600-700 milioane dolari) provine din importurile subevaluate. Toți acești bani "ajung în economia tenebră a țării și sunt folosiți pentru plata salariilor în plic, mită pentru funcționarii publici".

"A doua schemă constă în scoaterea ilegală a banilor din țară prin supraevaluarea importurilor. Anual, prin această schemă sunt scoși din țară 350-400 milioane de dolari. Acești bani pleacă și se opresc în zone off-shore. O parte din bani vin în țară sub formă de "investiții străine" din paradisurile fiscale. În această schemă participă activ și companiile de stat și în acest caz vorbim nu doar de evaziune fiscală, dar și delapidarea banului public", a spus Ioniță.

Potrivit lui, "a treia schemă, prin care ies din țară 170-200 milioane de dolari, este pusă în aplicare prin prețurile reduse la exporturi. De exemplu, o companie din Republica Moldova are un bun de 10 milioane de dolari și-l vinde unei companii off-shore cu 5 milioane de dolari, care îl vinde altei companii cu 10 milioane de dolari, iar diferența rămâne pe conturile companiei din paradisul fiscal".

"A patra schemă se face prin exporturile la suprapreț, prin care anual în Republica Moldova intră 80-100 milioane de dolari. De regulă, în această schemă sunt utilizate companiile agricole a căror valoare a producției este greu de estimat. Marfa la un preț supraexagerat este vândută unei companii off-shore, care apoi la preț normal vinde marfa unei cumpărător real. Iar supra suma plătită nu este altceva decât mecanismul de a aduce "legal" prin tranzacții de vânzare-cumpărare banii din off-shore. Acești bani pot proveni atât de la "otkaturi" pentru anumite servicii, cât și de la supraprețurile plătite de întreprinderile de stat pentru anumite mărfuri de import. Tot prin această schemă pot fi introduși aparent legal banii din exterior destinați finanțării diverselor partide politice", susține economistul.

În calculele sale, expertul se bazează pe datele raportului organizației americane "Global Financial Integrity". Ioniță a menționat că "autoritățile trebuie să colaboreze cu partenerii de dezvoltare pentru a reduce fenomenul ce riscă să distrugă economia Republicii Moldova" și propune elaborarea unui mecanism pentru aducerea banilor în câmpul legal.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău