Flashmob virtual: de Ziua Internațională a nonviolenței în școală tinerii spun „NU” violenței digitale

  • 30 Ianuarie 16:39
Flashmob virtual: de Ziua Internațională a nonviolenței în școală tinerii spun „NU” violenței digitale

Mai mulți adolescenți și tineri din diferite localități ale țării, cu vârste cuprinse între 13 și 31 de ani – voluntari ai Centrelor de tineret, ai Rețelei educatorilor de la egal la egal din învățământul profesional tehnic și Comitetului Consultativ al Tinerilor și Adolescenților ONU Moldova, s-au mobilizat și au organizat astăzi un flashmob virtual, marcând Ziua Internațională a nonviolenței în școală. Pentru a atrage atenția asupra importanței protejării drepturilor în mediul online aceștia spun la unison „Nu!” violenței digitale.

„Fiind activă online, întâlnesc frecvent cazuri de violență digitală în social media. Este important să știm cum să reacționăm în astfel de situații. Uneori, ignorarea mesajelor negative poate fi o soluție. În cazuri mai grave, însă, cred că trebuie depusă o plângere la poliție și blocată persoana. Vorbește cu părinții sau cu prietenii. Tă cerea nu este soluția”, a menționat Nicoleta Reaboi, elevă la LT „Vasile Coroban” din orașul Glodeni și voluntară la Centrul de Tineret din aceeași localitate.

„Nu am fost niciodată expus violenței digitale. Pentru a evita astfel de situații, analizez cu atenție înainte de a urmări pe cineva și evit dialogurile cu persoanele necunoscute. Dacă vreodată mi s-ar întâmpla, intenționez să ignor și să blochez acea persoană”, a spus Vlad Beșicuța, elev al Gimnaziului din s. Ustia (r. Dubăsari) și voluntar la CT Ustia.

„Cu ceva timp în urmă, am fost hărțuită online. Am fost înjosită verbal și mi s-au cerut poze cu tentă sexuală. Nu am avut curajul să vorbesc cu nimeni despre asta sau să cer sfaturi, iar teama și rușinea m-au împiedicat să iau măsuri. Dacă aș trece prin aceeași situație astăzi, aș fi raportat acest incident la poliție. Este important să recunoaștem violența online și să știm cum să reacționăm în astfel de cazuri. Educația este esențială pentru a ne proteja”, sugerează Sandra Capșa, elevă la I.P. Gimnaziul Lucașeuca și voluntară la Centrul de Tineret din Orhei.

„Nu am trecut prin experiența violenței pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, sunt precaut și mereu atent la ce postez. Pentru a evita orice situație neplăcută comunic mai puțin cu persoanele necunoscute”, a reiterat David Nicolăiță, elev la Școala Profesională din or. Leova și voluntar la CT din localitate.

Mai mult decât un simplu eveniment virtual, această inițiativă reprezintă începutul unei serii de  evenimente de informare despre violența digitală, care vor avea loc loc în lunile februarie și martie în mai multe orașe ale Republicii Moldova, ca parte a campaniei #Bodyright, lansate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și alți parteneri în luna noiembrie 2023.  Întâlnirile vor fi organizate sub forma unor jocuri/quiz-uri, oferind tinerilor posibilitatea de a interacționa cu diverși experți din domeniu. Teenagerii se vor întâlni și cu interpreta Dara, care a dedicat subiectului violenței digitale o piesă intitulată „Neiubire Virtuală”, dar și creatorul de conținut online Cătălin Lungu. Aceștia vor oferi informații esențiale privind riscurile asociate mediului online și vor răspunde la întrebările participanților.

Potrivit UNFPA, violența online sau violența în bază de gen facilitată de tehnologie este un fenomen răspândit, care ia mai multe forme, printre care hărțuirea online, discursul de ură, doxxing-ul sau publicarea pe internet a informațiilor personale și confidențiale ale cuiva, cu scopul de intimidare, utilizarea și răspândirea consensuală a imaginilor cu caracter sexual în mediul online și altele.

Acest tip de violență poate afecta, la un moment dat, toate persoanele care utilizează tehnologiile informaționale și rețelele sociale, însă anumite grupuri sunt mai expuse acestui risc. Este vorba în special de adolescenți și tineri, care își petrec o bună parte din timp în mediul online, dar și femeile activiste, jurnaliste și politiciene, care deseori sunt ținta acestor atacuri.

Un Studiu al Centrului Internațional „La Strada” realizat în Republica Moldova în anul 2021 a arătat că fiecare al doi-lea adolescent/ă cu vârsta până la 17 ani din Republica Moldova a fost victimă unui abuz online. Tinerii au declarat că le-au fost solicitate imagini cu tentă sexuală online.

Campania #bodyright - o mișcare împotriva violenței online - subliniază importanța conștientizării  fenomenului violenței digitale. Într-o eră în care tinerii sunt tot mai expuși riscurilor online, educația și dialogul deschis devin armele noastre esențiale. Prin astfel de inițiative propunem să creăm un spațiu sigur și informativ pentru adolescenți, sprijinindu-i să navigheze responsabil în lumea digitală și să-și apere drepturile.

Dacă și tu te confrunți sau cunoști pe cineva afectat de violența digitală, apelează serviciul 112 sau telefonul încrederii 080088008.

Susține mișcarea #bodyright și ia atitudine împotriva violenței online. Protejează-ți imaginile corpului tău aplicând semnul „b” pe fotografiile publicate în rețelele sociale. Doar împreună putem stopa violența și crea un mediu online mai sigur pentru fiecare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău