Flashmob în fața Primăriei Chișinău. Participanții au cerut lui Ion Ceban să-și revizuiască recenta decizie de lichidare a serviciului de asistență socială

  • 09 Ianuarie 14:44
Flashmob în fața Primăriei Chișinău. Participanții au cerut lui Ion Ceban să-și revizuiască recenta decizie de lichidare a serviciului de asistență socială

Mai mulți părinți, asistenți personali, în frunte cu președinta fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, au organizat astăzi o acțiune de protest în fața Primăriei capitalei. Aceștia au cerut lui Ion Ceban să-și revizuiască recenta decizie de lichidare a serviciului de asistență socială. Acesta însă a reacționat cu sarcasm și spus consilierilor PAS să pună mâna pe lopeți și să curețe zăpada, transmite Radio Chișinău.

Cu acest mesaj, zeci de părinți, asistenți personali pentru persoane cu dizabilități, au cerut primarului să-și revizuiască recenta decizie cu privire la lichidarea serviciului de asistență socială din Chișinău.

„Uitați-vă toți la mine. Sunt bine, sunt sănătoasă…pot să lucrez, am studii superioare. Însă, pentru că Dumnezeu așa a aranjat lucrurile să am un băiat cu dizabilități, sunt nevoită să fiu asistentul său personal… Eu atâta cer, să nu mi se încalce drepturile mele și ale copilului meu. Convenția pentru drepturile personalelor cu dizabilități spune că autoritățile nu au voie să ne coboare nivelul de trai. Să citească Convenția, nu este un document ascuns!”, a spus un participant la flashmob.

„Cerem să fie revizuit acest serviciu social și asistența personală, așa încât fiecare membru să aibă un trai decent. Acești copii și aceste persoane care îngrijesc de acești copii să fie asigurați cu strictul necesar. Nu cerem milioane”, a declarat un alt participant.

Evenimentul a fost organizat sub egida consilierilor Partidului Acțiune și Solidaritate. Președinta fracțiunii PAS în Consiliul Municipal, Zinaida Popa, l-a acuzat pe primarul Ion Ceban că acesta își propune să economisească pe seama asistenților personali, în pofida faptului că există bani în bugetul municipal.

„Vreau să vă aduc aminte despre o decizie din 2023 pe care Consiliul Municipal a adoptat-o. Adică, anul 2024 l-am proclamat un an pentru accesibilitate, pentru a crea infrastructură pentru personale cu dizabilități, dar anume anul 2024 a început cu o informație tristă pentru dvs. și anume – lichidarea serviciului de asistență personală. Anume spre asta noi tindem. Venim cu un îndemn către Ion Ceban – să ia mâna de pe serviciul de asistență personală!”, Zinaida Popa.

Primarul capitalei a reacționat cu sarcasm la acțiunea de protest, înainte ca aceasta să înceapă. În cadrul ședinței primăriei, Ion Ceban le-a propus consilierilor PAS să pună mâna pe lopeți și să curețe zăpada. Anterior, acesta și-ar fi argumentat decizia prin prisma faptului că nu sunt suficienți bani, cerând în acest sens implicarea Guvernului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău