FLASH | Magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore

  • 26 Iunie 2019 15:02
FLASH | Magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore

Magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore.

„Încetarea mandatului și vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte”, se arată într-un comunicat al instituției. 

Menționăm că atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Maia Sandu au cerut demisia tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională după avizul Comisiei de la Veneția. Potrivit documentului, Curtea a acționat contrar propriilor proceduri, nu erau temeiuri pentru dizolvarea Parlamentului. „În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții”, se menționa în avizul Comisiei de la Veneția. 

Astfel, experții constată că „decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe prevederile Constituției Republicii Moldova”.

Amintim că Mihai Poalelungi a renunțat pe 20 iunie la funcția de președinte al Curții Constituționale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău