În R. Moldova a fost declarată stare de urgență

  • 17 Martie 2020 16:33
 În R. Moldova a fost declarată stare de urgență

Parlamentul de la Chișinău a aprobat declararea stării de urgență pe teritoriul Rep. Moldova, pe un termen de 60 de zile, ca urmare a epidemiei de Coronavirus. Potrivit documentului aprobat la propunerea Guvernului, măsura intră în vigoare în data adoptării și este valabilă până la 15 mai 2020.

Prezentând proiectul în plenul Parlamentului, premierul Ion Chicu a explicat că măsura este necesară pentru eventuale acțiuni extreme ale autorităților în contextul răspândirii coronavirusului. „Va trebui să luăm decizii și mai radicale dacă situația va evalua ca în unele state din UE”, a declarat Ion Chicu.

Opoziția a criticat atât lipsa unor acțiuni concrete pe care să le aibă în vedere Guvernul, dar și perioada prea mare – de 60 de zile, față de 30 de zile, cum se practică în alte state și cum prevedea inițial proiectul propus de Guvern. În opinia reprezentanților opoziției, termenul prea mare al acestei perioade ar putea conduce la abuzuri din partea autorităților. Potrivit legii, ridicarea stării de urgență are loc la data stabilită în hotărîrea privind declararea sau prelungirea acesteia.

În cazul în care situația care a condus la declararea stării de urgență a fost înlăturată înainte de expirarea termenului stabilit, Parlamentul adoptă hotărîrea cu privire la ridicarea stării respective.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău