Flagelul corupției amenință suveranitatea statului

  • 11 Februarie 2015 09:18
Flagelul corupției amenință suveranitatea statului

REVISTA PRESEI din 11 martie 2015

Adevărul titrează că în programul de guvernare anunțat de Iurie Leancă este prevăzută implementarea agendei de asociere la UE, având drept scop obținerea statutului de țară-candidat pentru aderarea la UE. 

Printre obiectivele guvernării se mai numără aprofundarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, consolidarea relațiilor cu Ucraina, cu accent pe integrarea europeană, avansarea dialogului strategic cu SUA.

Și Ziarul NAȚIONAL se referă la cele mai importante obiective pe care și le asumă viitorul Guvern pentru următorii patru ani. Pe domeniul justiției și instituțiilor de drept, Guvernul Leancă 2 își propune să invite o misiune de experți ai Uniunii Europene pentru a oferi sprijin instanțelor și judecătorilor specializați în examinarea cauzelor de corupție. Pentru a combate corupția politică, viitorul Executiv vrea adoptarea Legii cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, corelarea nivelului de salarizare pentru judecători, procurori, angajați ai Centrului Național Anticorupție și Comisiei Naționale de Integritate. În domeniul educației, Executivul viitor își dorește implementarea noului Cod și a unui sistem de salarizare motivant pentru angajații din acest sector.

Pe de altă parte, Ziarul Național remarcă faptul că nu a fost făcută publică lista viitorilor miniștri.  Publicația scrie că nu are așteptări mari de la viitorul guvern, indiferent de cine va fi condus.

Evenimentul Zilei îl citează pe deputatul Valeriu Munteanu care susține că Partidul Liberal este dispus în continuare să se angajeze în crearea unei majorități parlamentare pro-europene solide, care ar susține activitatea reformatoare a unui viitor guvern.

Flagelul corupției amenință suveranitatea statului, iar atât timp cât elita politică de la Chișinău va alege un procuror general numit pe criterii politice, lupta anticorupție nu va înregistra nicio evoluție majoră, consideră europarlamentarul Petras Austrevicius, raportor pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului European, citat de Timpul. Raportorul subliniază că a venit vremea “schimbărilor adevărate”, a ieșirii din cercul vicios al “urărilor de bine” și le atrage atenția politicienilor de la Chișinău că autoritățile de la Bruxelles monitorizează atent situația din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău