Flacăra olimpică a fost aprinsă la Olympia cu porțile închise

  • 18 Octombrie 2021 14:26
Flacăra olimpică a fost aprinsă la Olympia cu porțile închise

Flacăra olimpică pentru Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022 (4-20 februarie) a fost aprinsă luni la situl antic al Olympiei, conform ritualului tradițional, dar în absența publicului din cauza pandemiei de Covid-19, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Flacăra a fost aprinsă în jurul orei locale 12:00 de la razele soarelui coborâte peste ruinele templului antic al zeiței Hera din Olympia, leagănul Jocurilor Antichității.

Singurele personalități prezente au fost Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, precum și reprezentanți ai comitetelor olimpice elen și chinez și ziariști acreditați.

Pentru a doua oară consecutiv în trei decenii și a treia oară în istoria Jocurilor Olimpice moderne, ceremonia tradițională în leagănul olimpismului s-a desfășurat în absența spectatorilor, după modelul JO de vară de la Tokyo, din cauza coronavirusului.

În istoria Jocurilor din era modernă, flacăra nu a fost aprinsă cu porțile închise decât în 1984, când organizatorii eleni au vrut să protesteze împotriva caracterului comercial al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.

Actrița Xanthi Georgiou, costumată în antică preoteasă elenă, a aprins flacăra în modul tradițional, de la razele soarelui trecute printr-o oglindă parabolică.

"În aceste timpuri dificile pe care încă le trăim, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 vor fi un moment important pentru a reuni lumea în spiritul păcii, prieteniei și solidarității", a declarat președintele CIO.

După modelul măsurilor drastice luate de autoritățile de la Beijing, fără spectatori străini, Comitetul olimpic elen a întărit măsurile sanitare pentru aceste Jocuri sub pandemie după Tokyo, hotărând ca ștafeta flăcării olimpice să fie "mult mai scurtă decât în trecutul recent".

Flacăra Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă va fi dusă într-un timp record la Atena, după care va pleca spre Beijing.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău