FISC-ul explică cum se impozitează dividendele obținute de cetățenii R.Moldova de la companii din Transnistria

  • 07 Septembrie 2019 16:20
FISC-ul explică cum se impozitează dividendele obținute de cetățenii R.Moldova de la companii din Transnistria

Legislația în vigoare nu prevede anumite reglementări privind tratamentul fiscal al veniturilor obținute de către contribuabili persoanele fizice cetățeni, pe teritoriul Republicii Moldova, de la agenții economici care nu au relații cu sistemul bugetar al republicii Moldova. În acest context, Serviciul Fiscal a publicat în baza generalizată a practicii fiscale o explicație privind modul de impozitare a veniturilor sub formă de dividende obținute de persoanele fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, de la companii din Transnistria.

Fiscul menționează că, potrivit art.13, alin.(1), lit.b) din Codul fiscal, subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente cetățeni ai Republicii Moldova, care nu desfășoară activitate de întreprinzător și pe parcursul perioadei fiscale obțin venituri impozabile din orice surse aflate în țară și din orice surse aflate în afara țării pentru activitatea lor în Moldova. Subiecții impunerii sunt obligați să declare venitul brut obținut din toate sursele, precizează BizLaw.md

Obiect al impunerii îl constituie venitul din orice surse aflate în Moldova, inclusiv facilitățile acordate de angajator, precum și din orice surse aflate în afara țării pentru activitatea în țară, cu excepția deducerilor și scutirilor la care au dreptul, obținut de persoanele fizice rezidente cetățeni ai Republicii Moldova care nu desfășoară activitate de întreprinzător.

Prin derogare, obiect al impunerii pentru câștigurile și veniturile specificate la cap. 101 și 102 din Codul fiscal, la art.881 și la art.901 alin.(3), (31), (33), (34), (35) și (36), precum și pentru veniturile specificate la art.141, alin.(2) din Codul fiscal, este exclusiv acest câștig și/sau venit (art.14 alin.(3) din Codul fiscal).

Conform art.18, lit.o) din Codul fiscal, alte venituri care nu sunt neimpozabile conform legislației fiscale, reprezintă surse de venit impozabile. În conformitate cu prevederile art.901, alin.(31) din Codul fiscal, persoanele specificate la art.90 din Codul fiscal rețin și achită la buget un impozit în mărime de:

- 6% din dividende, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote-părți, cu excepția celor aferente profitului nerepartizat obținut în perioadele fiscale 2008–2011 inclusiv;
- 15% din dividende, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote-părți, aferente profitului nerepartizat obținut în perioadele fiscale 2008–2011 inclusiv.
- 15% din suma retrasă din capitalul social aferentă majorării capitalului social din repartizarea profitului net și/sau altor surse constatate în capitalul propriu între acționari (asociați) în perioadele fiscale 2010–2011 inclusiv, în conformitate cu cota de participație depusă în capitalul social;
- 12% din royalty achitate în folosul persoanelor fizice. Prevederile de la liniuțele întîi și a doua ale prezentului alineat se aplică și în cazul dividendelor achitate prealabil pe parcursul perioadei fiscale.

Reținerea finală a impozitului stabilit prin prezentul articol scutește beneficiarul câștigurilor și veniturilor specificate la alin.(3), (31), (33), (34), (35) și (36) art.901 din Codul fiscal, de la includerea lor în componența venitului brut, precum și de la declararea acestora (art.901 alin.(4) din Codul fiscal).

Potrivit art.182, alin.(1) din Codul fiscal, persoana cu funcție de răspundere a contribuabilului obligat, conform legislației fiscale, să rețină sau să perceapă de la o altă persoană impozitele, taxele, majorările de întârziere (penalitățile) și/sau amenzile și să le verse la buget este responsabilă de plata impozitelor și taxelor, majorărilor de întârziere și/sau amenzilor nereținute, nepercepute și netransferate în modul stabilit la buget dacă:

- reținerea, perceperea sau transferul intră în atribuțiile ei;
- ea a știut sau trebuia să știe că impozitele, taxele, majorările de întârziere (penalitățile) și/sau amenzile nu au fost reținute, percepute sau transferate de contribuabil.

Concomitent, scutirea de la declararea și impozitarea veniturilor menționate la art.901 din Codul fiscal se condiționează de reținerea finală a impozitului la sursa de plată.

Astfel, veniturile obținute de către persoanele fizice rezidente a Republicii Moldova, care nu au fost impozitate la sursa de plată conform art.901 din Codul fiscal, urmează a fi declarate și impozitate în Republica Moldova conform modului general stabilit la cotele stabilite de art.15 din Codul fiscal.

Contribuabilii care au obținut venituri sub formă de dividende de la agenții economici care nu au relații cu sistemul bugetar al Republicii Moldova (cei din Transnistria), urmează să declare, calculeze și achite impozitul pe venit conform modului general stabilit, la cotele prevăzute la art.15 din Codul fiscal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău