FISC-ul continuă „vânătoarea de florărese”. Comercianții vor fi amendați cu 140 de mii de lei

  • 25 Iulie 2017 07:49
FISC-ul continuă „vânătoarea de florărese”. Comercianții vor fi amendați cu 140 de mii de lei

Serviciul Fiscal de Stat anunță că va aplica amenzi în valoare de 140 mii lei comercianților de flori care au comis abateri de la legislație. În  perioada 17-23 iulie, inspectorii fiscali au realizat 36 controale, din care 10 s-au desfășurat în Capitală, 11 în în Nord, 8 în Sud și 7 în Zona de Centru a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al FISC-ului.

Au fost întocmite 20 de procese verbale, fiind aplicate sancțiuni în valoarede 28 750 lei, precizează sursa citată.

Printre abaterile înregistrate fac parte efectuarea încasărilor bănești în numerar fără utilizarea mașinii de casă și control existente, neasigurarea bilanțului numerarului în mașina de casă și control, care constă în formarea excesului de numerar nejustificat documentar, neprezentarea la prima cerere a persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul organului cu atribuții de administrare a documentelor de proveniență a mărfii expuse spre comercializare și desfășurarea activității ilicite de întreprinzător.

Reieșind din numeroasele abateri înregistrate într-o perioadă de timp restrâns, SFS va continua verificările și în perioada 24-30 iulie 2017. Scopul acestor acțiuni ar fi responsabilizarea a contribuabililor.

În acest context, SFS lansează un apel către persoanele care comercializează flori, dar și alte produse, să se conformeze legislației și să activeze în conformitate cu cerințele acesteia.

FISc-ul atenționează că persoanele care nu se vor conforma prevederilor legislației, riscă amendă (pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254), Codul fiscal stabilește sancțiuni de la 5000 până la 7000 lei; pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 (1), Codul fiscal stabilește sancțiuni de 5000 lei; pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4500 lei).

Pe parcursul primei jumătăți a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat 5322 controale operative, în rezultatul abaterilor constate fiind aplicate sancțiuni în valoare de peste 13 milioane lei. Printre ilegalități se numără: neutilizarea mașinii de casă și control, desfășurarea activității ilicite de întreprinzător și comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora, se mai arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău