Fiscul atenționează. Persoanele fizice care oferă chirii prin intermediul Booking și Airbnb trebuie să achite impozit pe venit

  • 31 Iulie 2022 09:38
Fiscul atenționează. Persoanele fizice care oferă chirii prin intermediul Booking și Airbnb trebuie să achite impozit pe venit

Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în locațiune proprietate imobiliară altor persoane fizice, prin utilizarea platformelor Booking, Airbnb și altele, trebuie să-și onoreze obligațiunile fiscale aferent veniturilor obținute. O atenționare în acest sens a fost publicată recent de Serviciul Fiscal de Stat.

Conform prevederilor Codului fiscal, contribuabilii sunt obligați să depună la Serviciul Fiscal de Stat o Declarație-Cerere în termen de șapte zile de la transmiterea în folosință/posesie a proprietății imobiliare, scrie Bilzaw.md.

Dacă transmiterea în posesie și/sau în folosință a proprietății imobiliare (prin platformele Booking, Airbnb și altele), are loc fară încheierea unui contract în formă scrisă între părți, în Declarația-Cerere contribuabilul urmează să bifeze poziția “nu este întocmit contract în scris de transmitere în posesie și/sau în folosință”.

În cazul în care contribuabilul deține semnătura electronică/mobilă acesta are posibilitatea de remitere a Declarației-Cerere prin intermediul serviciilor electronice, și anume, SIA ”e-Cerere” modulul ”Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locațiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice”. Pentru o descriere mai detaliată a tuturor pașilor care trebuie urmați, accesați instrucțiunile aferente aici.

Declarația-Cerere poate fi depusă și prin intermendiul poștei electronice a Serviciului Fiscal de Stat. Aceasta, împreună cu documentele confirmative (autentificate prin semnătură digitală), urmează a fi transmisă la adresa electronică [email protected].

De asemenea, Declarația-Cerere împreună cu documentele confirmative pot fi depuse la orice subdiviziune a SFS, iar în cazul în care persoana fizică nu are posibilitatea de a se deplasa la subdiviziunea SFS, acestea pot fi expediate în adresa SFS, prin intermediul unei scrisori recomandate.

Achitarea impozitului pe venit în mărime de 7% din venitul obținut de la transmiterea în posesie și/sau în folosință a proprietății imobiliare, urmează să fie efectuată până la data de 25 a lunii în curs.

Achitarea poate fi efectuată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, alegând serviciul ”Impozitul pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosință a imobilului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău