Fișă biografică: Theresa May va prelua funcția de premier al Marii Britanii

  • 13 Iulie 2016 11:01
Fișă biografică: Theresa May va prelua funcția de premier al Marii Britanii

Theresa May va prelua la 13 iulie 2016 funcția de premier al Marii Britanii, înlocuindu-l pe David Cameron, transmite Agerpres.

La 11 iulie 2016, Andrea Leadsom a anunțat că se retrage din cursa din cadrul Partidului Conservator pentru a deveni prim-ministru al Marii Britanii, în locul lui David Cameron, afirmând că Theresa May este cea mai bine plasată pentru a purta negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE. Tot la 11 iulie 2016, Theresa May a fost confirmată ca învingătoare în cursa internă pentru conducerea Partidului Conservator, devenind automat prim-ministru al Marii Britanii.

Theresa May a declarat, potrivit AFP, că vrea ca Marea Britanie "să negocieze" cel mai bun acord cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul. Ea a subliniat că și-a bazat campania din cursa pentru șefia Partidului Conservator și a Executivului pe "nevoia de a negocia cel mai bun acord pentru Marea Britanie, care va ieși din UE, și de a stabili un nou rol pentru (țară) în lume". Theresa May s-a declarat, totodată, "onorată" că a fost aleasă să îi urmeze lui David Cameron ca lider al Partidului Conservator aflat la putere, potrivit DPA. Ea a spus că Marea Britanie "are nevoie de o viziune care să lucreze pentru fiecare dintre noi", după ce referendumul de la 23 iunie pentru ieșirea din UE a evidențiat diviziunile sociale, economice și politice.

Theresa May s-a născut la 1 octombrie 1956 în Eastbourne, Sussex. A urmat studii atât în sectorul de stat, cât și în sectorul privat. A studiat geografia la Colegiul St. Hugh din cadrul Universității Oxford. Și-a început cariera la Banca Angliei și a fost șef al Unității pentru Afaceri Europene și consilier pe probleme internaționale în cadrul Asociației pentru Servicii de Compensare de Plată (Association for Payment Clearing Services — APACS).

A fost implicată în politică la toate nivelurile mulți ani înainte de a fi consilier al "London Borough of Wandsworth" între 1986 și 1994. A fost ministru al educației (1988-1990) și lidera grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor (1992-1994), potrivit www.tmay.co.uk. În mai 1997, a fost aleasă membru al parlamentului reprezentând orașul Maidenhead din comitatul Berkshire, regiunea South East England, Anglia. Activitatea ei locală a inclus o serie de campanii de îmbunătățire a serviciilor feroviare locale, a serviciilor medicale ale Spitalului St. Marks și a imaginii orașului Maidenhead.

Între 1999-2010 a ocupat diverse posturi în "cabinetul din umbră" al Partidului Conservator, între care secretar de stat pentru educație și ocuparea forței de muncă, secretar de stat pentru muncă și pensii și lider al Camerei Comunelor. Între 2002 și 2003 a fost prima femeie secretar general al Partidului Conservator. A fost numită ministru al afacerilor interne în mai 2010. În această funcție s-a implicat în combaterea criminalității, securizarea frontierelor și reducerea imigrației. A fost, de asemenea, ministru al femeilor și egalității între 2010 și 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău