Firmele Exxon și Chevron vor să plece din Azerbaidjan după 25 de ani de activitate

  • 04 Decembrie 2018 19:15
Firmele Exxon și Chevron vor să plece din Azerbaidjan după 25 de ani de activitate

Exxon Mobil și Chevron vor să își vândă participațiile pe care le dețin la cel mai mare câmp petrolifer din Azerbaidjan, o decizie care marchează retragerea celor două mari companii petroliere americane din fosta republică sovietică după 25 de ani de activitate, pentru a se reorienta spre operațiunile din SUA, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Potrivit unor surse din industria petrolieră, Exxon Mobil speră să obțină două miliarde de dolari de pe urma vânzării participației sale de 6,8% la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) din Marea Caspică. Purtătorul de cuvânt de la Exxon Mobil, Julie King, a refuzat să comenteze, subliniind că grupul nu comentează zvonurile sau speculațiile care circulă pe piață. 

În schimb, rivalul Chevron a dat publicității un comunicat, potrivit căruia a decis să demareze procesul de vânzare a participației sale de 9,57% la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), precum și a pachetului de 8,9% pe care îl deține la conducta petrolieră Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).

Pentru ambele companii, această vânzare ar însemna punctul final al unei activități de 25 de ani în Azerbaidjan. Exxon și Chevron se numără printre cele cinci companii petroliere americane care au ajutat la crearea actualei industrii petroliere azere după colapsul URSS și în 1994 au preluat participații la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG). Această tranzacție a fost denumită de Azerbaidjan și partenerii săi 'contractul secolului', grație marilor rezerve de petrol ale acestui zăcământ și speranțelor că noi descoperiri vor ajuta Europa să își reducă dependența de petrolul și gazele naturale rusești.

Câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) este responsabil pentru cea mai mare parte din producția de petrol a Azerbaidjanului. În prima jumătate a acestui an, din acest zăcământ s-au produs aproximativ 600.000 de barili de țiței pe zi, adică trei sferturi din producția totală de petrol a Azerbaidjanului.

Pe lângă Exxon și Chevron, alte companii membre în consorțiul care dezvoltă câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) sunt grupul britanic BP, cu o participație de 30,4%, grupul Socar din Azerbaidjan, cu o participație de 25%, grupul japonez Inpex, cu 9,3%, și compania norvegiană Equinor, cu 7,3%. Firmele TPAO (Turcia), Itochu (Japonia) și ONGC Videsh (India) au participații mai mici.

Inițial, cinci companii americane - Exxon, Amoco, Unocal, Pennzoil și McDermott - au participat la lansarea acestui proiect în urmă cu 25 de ani, după prăbușirea URSS. Proiectul Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) a fost susținut de Occident care spera că va putea să își reducă dependența de resursele energetice din Rusia. Însă, între timp, au fost făcute alte descoperiri petroliere, iar majoritatea companiilor americane s-a retras din proiectul ACG, pe fondul creșterii controlului Azerbaidjanului asupra resurselor sale energetic via grupul de stat Socar.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău