Fiona Hill, fostă consilieră a lui Trump, a depus mărturie în ancheta pentru suspendarea președintelui SUA

  • 15 Octombrie 2019 13:36
Fiona Hill, fostă consilieră a lui Trump, a depus mărturie în ancheta pentru suspendarea președintelui SUA

Fiona Hill, fostă directoare pentru Europa și Rusia în Consiliul Național de Securitate al SUA, a depus mărturie luni în fața unor comisii ale Camerei Reprezentanților din Congresul american, în cadrul anchetei pentru suspendarea președintelui Donald Trump, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

Ancheta, care decurge rapid, s-ar putea încheia cu aprobarea de către congresmeni a acuzațiilor oficiale împotriva președintelui; în acest caz, Senatul urmează să decidă dacă Trump va fi destituit.

Reuters menționează că, potrivit unei surse la curent cu mărturia, Hill a relatat despre o întâlnire între oficiali ucraineni și americani de rang înalt, la care a participat în 10 iulie alături de ambasadorul Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sundland. Acesta a adus în discuție problema anchetelor - subiect care martora și alții au înțeles că se referă la Joe Biden, posibil candidat democrat la președinție și fost vicepreședinte al SUA, și la fiul acestuia, Hunter, care făcuse parte din consiliul unei companii ucrainene din domeniul gazelor.

Conform sursei Reuters, Hill a fost alarmată de cele aflate și a plecat de la întâlnire, după care i s-a recomandat să se consulte cu avocatul Consiliului Național de Securitate, John Eisenberg. Aparent, Hill și Sondland s-au coordonat cu Mick Mulvaney, șeful personalului Casei Albe.

După două săptămâni de la reuniunea respectivă, pe 25 iulie, Trump a discutat telefonic cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ancheteze acuzații nedovedite împotriva lui Joe și Hunter Biden. Convorbirea respectivă se află în centrul anchetei pentru suspendarea președintelui.

Între timp, Hill demisionase din Consiliu, dar a rămas pe statul de plată până în august. Ea susținuse o atitudine fermă față de Moscova, deși Trump avea o atitudine mai deschisă față de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Casa Albă nu a răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informațiile. Trump a respins toate acuzațiile că ar fi făcut ceva necorespunzător. Președinția i-a cerut fostei directoare Fiona Hill să își limiteze mărturia la conținutul convorbirii telefonice din 25 iulie și a avertizat-o să nu discute despre deliberările interne sau despre comunicările diplomatice legate de conversația respectivă; avocatul ei a primit o scrisoare în acest sens, cu data de luni, de la un avocat al Casei Albe, Michael Purpura. Acesta a menționat doctrina privilegiului executiv, care protejează comunicațiile între președinte și consilierii săi apropiați pentru a asigura prezentarea unor opinii sincere și private.

Fiona Hill, de origine britanică, a fost audiată timp de peste nouă ore de comisia pentru serviciile de informații a Camerei și de alte două comitete. Congresmanul democrat Jamie Raskin a declarat că fosta asistentă de rang înalt a președintelui a fost "un martor deosebit de minuțios și autoritar", care și-a amintit "anumite evenimente și anumite întâlniri". Ca și alte dăți, parlamentarii republicani s-au plâns că audierile au avut loc cu ușile închise, iar stenogramele nu au fost publicate.

În cadrul aceleiași anchete, Micael McKinley, care a demisionat în urmă cu câteva zile din funcția de consilier al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, a acceptat să depună mărturie miercuri; audierea sa nu va fi publică, iar declarațiile sale vor fi transcrise.

Joi urmează audierea lui Sondland. Ambasadorul nu este diplomat de carieră, ci un susținător al lui Trump. El a participat la un schimb de mesaje cu Bill Taylor, cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA în Ucraina. Democrații susțin că mesajele dovedesc îngrijorarea consilierilor președintelui că presiunile asupra Kievului, în vederea anchetării lui Biden, ar putea constitui nereguli. Reuters arată că Sondland va fi întrebat probabil de ce le-a transmis altor diplomați că Trump nu a condiționat ajutoarele americane pentru Ucraina de ancheta de la Kiev, în cadrul unui "quid pro quo" - expresie latină cu sensul de "serviciu contra serviciu".

O persoană familiarizată cu procedurile a confirmat agenției Reuters că vineri va fi audiată și Laura Cooper, adjunctă a subsecretarului de stat al apărării. Pe agenda comisiilor Camerei mai figurează săptămâna aceasta și mărturii ale lui George Kent, adjunct al subsecretarului de stat, și Ulrich Brechbuhl, consilier în Departamentul de Stat, unul din asistenții de rang înalt ai secretarului de stat Mike Pompeo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău