Finlanda va intra în NATO în câteva zile, anunță Jens Stoltenberg

  • 31 Martie 2023 13:02
Finlanda va intra în NATO în câteva zile, anunță Jens Stoltenberg

Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile, după ce joi, 30 martie, parlamentul Turciei a ratificat accesul țării nordice în Alianța Nord-Atlantică, a anunțat vineri secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, citat de Reuters și Agerpres.

„Toți cei 30 de aliați din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aștept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

 

La Bruxelles va avea loc în 4 și 5 aprilie o reuniune a miniștrilor de externe din NATO.

Finlanda și Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacție la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ținut în loc de Turcia și Ungaria.

Turcia a blocat intrarea Suediei în NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei și a vecinei acesteia Suedia.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în fața „teroriștilor” kurzi refugiați în această țară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki și Stockholm.

Ulterior, șeful statului turc a lăsat să se înțeleagă că Turcia este pregătită să ratifice separat aderarea Finlandei, cu toate că inițial cele două țări nordice doreau să avanseze „umăr la umăr” în procesul de integrare euroatlantică.

Comentariile de vineri ale lui Jens Stoltenberg vin la o zi după ce parlamentul turc a ratificat în unanimitate acceptarea Finlandei în NATO.

Ungaria se opune și ea intrării Suediei în alianță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău