Finlanda va închide jumătate din punctele de trecere a frontierei sale cu Rusia

  • 16 Noiembrie 2023 17:07
Finlanda va închide jumătate din punctele de trecere a frontierei sale cu Rusia

Finlanda va închide, în noaptea de vineri spre sâmbătă, jumătate din punctele de trecere a frontierei sale cu Rusia, țară pe care a acuzat-o că le permite migranților ilegali să treacă granița, a anunțat joi guvernul de la Helsinki, potrivit AFP, preluat de AGERPRES.

''Guvernul a luat decizia de a închide punctele de trecere Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala de la frontiera noastră cu Rusia'', a declarat ministrul de interne finlandez, Mari Rantanen, în cadrul unei conferințe de presă.

Executivul finlandez avertizase marți că ia în calcul închiderea frontierei cu Rusia, suspectând Moscova de încercare de destabilizare a țării nord-europene ce a aderat la NATO în aprilie.

''Ne-am pregătit pentru diferite scenarii, acte de rea-voință din partea Rusiei, așadar situația nu este o surpriză'', a afirmat premierul finlandez, Petteri Orpo.

În ultimele săptămâni, Finlanda a constatat o creștere a numărului de migranți ilegali originari din Orientul Mijlociu și Africa, în special din Irak, Somalia și Yemen.

''Vrem ca acest fenomen să înceteze, vrem ca activitatea frontalieră să revină la normal. Dacă situația se extinde la alte puncte de trecere și devine mai dificilă, vom lua măsurile necesare'', a adăugat premierul.

Finlanda și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

În luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a promis că va adopta ''contramăsuri'' și a calificat extinderea Alianței Nord-Atlantice drept o ''atingere adusă securității'' Rusiei. Finlanda a prezentat la finalul lui 2022 un plan pentru construirea unui gard pe o lungime de 200 de kilometri la frontiera sa cu Rusia.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău