Finlanda | Un nou vaccin pentru a opri „apocalipsa insectelor”

  • 14 Decembrie 2018 14:52
Finlanda | Un nou vaccin pentru a opri „apocalipsa insectelor”

Oamenii de știință din Finlanda au creat un produs farmaceutic despre care afirmă că reprezintă primul vaccin din lume ce protejează albinele, conceput în speranța de a opri declinul acestor populații de insecte, ce ar putea provoca o criză alimentară mondială, informează AFP, potrivit Agerpres.

Albinele contribuie la polenizarea a 90% din principalele culturi agricole din lume, însă în ultimii ani, aceste prețioase viețuitoare au fost decimate de "sindromul colapsului coloniilor de albine", o maladie misterioasă. Au fost acuzați acarienii, pesticidele, virusurile și ciupercile, dar și combinații între acești factori.

Potrivit ONU, peste 40% dintre polenizatorii nevertebrați, în special albinele și fluturii, sunt amenințați cu dispariția.

Oamenii de știință au avertizat că acest declin vertiginos ar putea să determine o creștere a prețurilor produselor alimentare și un risc de apariție a unor penurii de alimente.

Descoperire medicală

Noul vaccin, creat de o echipă de cercetători de la Universitatea Helsinki, furnizează albinelor rezistența necesară pentru a lupta împotriva unor maladii microbiene grave, potențial mortale pentru comunitățile de insecte polenizatoare.

"Dacă am putea să salvăm chiar și o mică parte din populațiile de albume prin această invenție, cred că am face o faptă bună și am salva puțin lumea", a declarat Dalial Freitak, cercetătoarea aflată la conducerea acestui proiect.

"Chiar și o creștere de 2-3% a populației de albine ar fi ceva uriaș", a precizat ea pentru AFP.

În trecut, se credea că este imposibil să se vaccineze insectele, întrucât ele nu au anticorpi, unul dintre principalele mecanisme pe care oamenii și alte viețuitoare le utilizează pentru a lupta contra bolilor.

Însă în 2014, Dalial Freitak, specialistă în insecte și imunologie, a remarcat că fluturii hrăniți cu anumite bacterii își transmit imunitatea astfel dobândită urmașilor lor.

"Ei puteau să transmită ceva ingerabil. Nu știam pur și simplu care era mecanismul. M-am întâlnit cu Heli Salmela, care lucra cu albine melifere și o proteină denumită vitellogenin. Am ascultat-o în timp ce vorbea și mi-am spus: 'OK, aș putea să pariez că proteina ta este aceea care transmite semnalul meu de la o generație la alta'", a precizat coordonatoarea studiului.

Cele două cercetătoare au creat un vaccin împotriva unei boli denumite "loca americană" - cea mai răspândită și cea mai devastatoare dintre maladiile bacteriene ce afectează populațiile de albine.

Tratamentul este administrat mătcilor prin intermediul unor bucăți de zahăr, la fel cum mulți copii primesc vaccinul împotriva poliomielitei, iar matca transmite apoi imunitatea progeniturii sale.

Cercetătorii finlandezi, care lucrează și la vaccinuri contra altor boli, încearcă să strângă fonduri pentru ca noul vaccin să devină disponibil pe piață, primind un feedback pozitiv până în prezent, a precizat Dalial Freitak.

Există însă numeroase obstacole de trecut în domeniul normelor de reglementare. "Între patru și cinci ani pentru a ajunge pe piață este o estimare optimistă", a adăugat cercetătoarea finlandeză.

Creșterea culturilor afectate

Cercetătorii sunt de părere că bolile reprezintă doar unul dintre numeroasele motive care stau la baza declinului polenizatorilor. Pesticidele și agricultura intensivă, care reduce diversitatea alimentară a insectelor, fac parte din lista acestor motive.

Potrivit experților finlandezi, protejarea populațiilor de albine împotriva bolilor le va face pe aceste insecte să devină mai puternice și mai bine echipate pentru a rezista și în fața altor amenințări.

Uniunea Europeană și Canada au votat pentru interzicerea neonicotinoidelor, după ce mai multe studii au demonstrat că aceste substanțe sunt nocive pentru reproducerea albinelor.

Potrivit unui studiu al ONU, publicat în 2016, echivalentul a 507 miliarde de euro în alimente cultivate în fiecare an depind în mod direct de insectele polenizatoare. Volumul de alimente care depind de polenizatori a crescut cu 300% pe parcursul ultimilor 50 de ani.

Odată cu scăderea numărului de polenizatori, anumiți agricultori s-au orientat către închirierea de albine și polenizarea manuală - așa cum se procedează deja în cazul pomilor fructiferi în anumite regiuni din China.

Proiectul cercetătorilor din Helsinki s-a bazat pe o finanțare externă, însă echipa finlandeză a acceptat recent să își continue cercetările la Universitatea Graz din Austria, unde a predat celebrul zoolog Karl von Frisch. Descoperirile acestuia, ce au vizat dansul albinelor, i-au adus premiul Nobel pentru medicină pe anul 1973. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău