Finlanda speră încă să adere la NATO împreună cu Suedia, în pofida declarațiilor lor Erdogan

  • 30 Ianuarie 2023 19:00
Finlanda speră încă să adere la NATO împreună cu Suedia, în pofida declarațiilor lor Erdogan

Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în același timp cu Suedia, a afirmat luni ministrul său de externe, Pekka Haavisto, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea ca Ankara să dea undă verde doar Finlandei, transmite Agerpres.

„Marea noastră dorință a fost și este încă să aderăm împreună cu Suedia', a declarat Haavisto într-o conferință de presă, dând asigurări că poziția Finlandei a rămas 'neschimbată'.

Duminică, președintele turc Erdogan a dat pentru prima oară de înțeles că Ankara ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, nu însă și pe cea a Suediei.

'Dacă este necesar, putem da un mesaj diferit în ce privește Finlanda. Suedia va fi șocată atunci când vom da un mesaj diferit cu privire la Finlanda', a spus Erdogan.

Aceste declarații 'arată că există o voință din partea Turciei de a avansa rapid în procesul (de aderare la) NATO dacă este necesar' cu privire la candidatura Finlandei, a subliniat ministrul Haavisto.

El a explicat că a avut contacte cu omologii săi suedez și turc, în care a exprimat 'poziția ca (aderările) Finlandei și Suediei să fie ratificate împreună'.

Turcia a blocat marți aderarea Suediei și Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul lui februarie și destinată să înlăture obiecțiile Ankarei.

Erdogan prevenise cu o zi în urmă că Suedia, deja acuzată de Turcia că adăpostește 'teroriști' turci, nu mai poate conta pe 'sprijinul' Ankarei după ce extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetățenie suedeză și daneză, a ars un exemplar din Coran în fața ambasadei turce la Stockholm.

Guvernul suedez a deplâns un gest 'profund nerespectuos' și a exprimat 'simpatia' sa musulmanilor, subliniind însă că legea fundamentală a țării împiedică interzicerea unor astfel de acțiuni, o reacție care nu a domolit furia Turciei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău