Finlanda și Suedia și-ar putea spori cooperarea militară în cazul deteriorării securității în regiunea Mării Baltice

  • 29 Aprilie 2022 19:03
Finlanda și Suedia și-ar putea spori cooperarea militară în cazul deteriorării securității în regiunea Mării Baltice

Finlanda și Suedia și-ar putea adânci cooperarea militară în cazul în care situația securității în regiunea Mării Baltice se deteriorează, de exemplu în timpul procesului de solicitare a aderării la NATO, a declarat vineri ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto, citat de Reuters.

''Dacă mediul de securitate devine mai provocator, evident că putem adăuga planificare bilaterală ... și asta include toate sectoarele privitoare la cooperarea militară'', a declarat șeful diplomației finlandeze pentru presă, transmite Agerpres.

Niciuna dintre cele două țări nu a luat deocamdată decizia de a solicita statutul de membru al NATO.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că Finlanda și Suedia vor putea să adere la NATO rapid dacă ele decid să solicite intrarea în organizație. El s-a declarat convins că pot fi găsite soluții pentru perioada interimară cuprinsă între data depunerii cererii de aderare și cea a încheierii procesului de ratificare în parlamentele celor 30 de state membre NATO.

Rusia a avertizat că va desfășura arme hipersonice și nucleare în exclava sa Kaliningrad dacă Finlanda și Suedia decid să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Finlanda și Suedia sunt asociate la Alianța Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.

Finlanda s-a opus mult timp opțiunii aderării la NATO, dar invazia militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această țară, care are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Sondajele de opinie arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creștere masivă a sprijinului populației pentru intrarea Finlandei în Alianță.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte și din Uniunea Europeană. Țările membre ale UE care nu au aderat la Alianța Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău