Finlanda nu ar trebui să doneze Ucrainei avioane Hornet, susține ministrul apărării Antti Kaikkonen

  • 23 Martie 2023 16:37
Finlanda nu ar trebui să doneze Ucrainei avioane Hornet, susține ministrul apărării Antti Kaikkonen

Ministrul apărării finlandez Antti Kaikkonen a declarat joi, 23 martie, că nu dorește ca țara sa să doneze Ucrainei avioane de vânătoare Hornet, în pofida unei cereri în această privință din partea Kievului, transmite Agerpres.

''Opinia mea în calitate de ministru al apărării al Finlandei este aceea că avem nevoie de aceste Hornet-uri pentru a ne securiza țara'', a afirmat Antti Kaikkonen într-o conferință de presă la Helsinki.

''Privesc negativ ideea că ele vor fi donate în următorii câțiva ani. Și dacă privim și mai departe, înțelegerea mea este că ele încep să fie uzate și că vor mai avea o mică valoare rămasă'', a spus el.

Finlanda, care va adera la NATO, își înlocuiește flota sa de avioane Hornet cu modelul american F-35 comandat în 2021, dar livrarea primelor avioane va avea loc abia peste doi sau trei ani.

Totuși, Finlanda va oferi echipament militar suplimentar Ucrainei, printre care încă trei tancuri Leopard 2 față de o donație similară făcută anterior, a subliniat Antti Kaikkonen într-o conferință de presă.

Posibilitatea ca Finlanda să doneze Ucrainei avioane de vânătoare a fost evocată în timpul unei vizite recente a premierului finlandez Sanna Marin la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Kaikkonen a explicat că Ucraina a abordat Finlanda pentru a analiza posibilitatea ca țara nordică să doneze unele dintre avioanele sale Hornet.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susținut constant că desfășoară o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a populației rusofone din Ucraina.

Kievul a anunțat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut și peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
23
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău