Finlanda își închide întreaga frontieră cu Rusia pentru a opri solicitanții de azil

  • 28 Noiembrie 2023 17:04
Finlanda își închide întreaga frontieră cu Rusia pentru a opri solicitanții de azil

Finlanda își va închide întreaga frontieră cu Federația Rusă, cu excepția traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil care vin către țara nord-europeană, a anunțat marți premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Agerpres..

Orpo a acuzat Moscova că orchestrează o criză cauzată de migranți, imitând tactica aplicată de Republica Belarus și Rusia împotriva Poloniei la începutul anului 2022.

Închiderea ultimului punct de trecere a frontierei, situat în nordul țării, se va produce în noaptea de miercuri spre joi și va fi în vigoare până la 13 decembrie, a precizat ministrul de interne finlandez Mari Rantanen, într-o conferință de presă.

Săptămâna trecută, Finlanda a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui mai nordic. Acum însă și acesta va fi închis pentru persoane, fiind permis doar traficul de mărfuri.

Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, comparativ cu sub 30 în luna anterioară, potrivit poliției de frontieră finlandeze.

Guvernul de la Helsinki a acuzat Rusia că le permite migranților fără documente să traverseze frontiera comună, considerând că Moscova recurge astfel la un atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie acest an.

Armata finlandeză a anunțat săptămâna trecută că va ajuta poliția de frontieră să ridice bariere temporare pe anumite porțiuni ale graniței cu Rusia pentru a stopa migranții ilegali care încearcă să intre în Finlanda în special prin zone împădurite. Tot săptămâna trecută, Agenția europeană pentru poliția de frontieră și garda de coastă (FRONTEX) a convenit cu Finlanda să desfășoare zeci de polițiști de frontieră de-ai săi și echipament la granița cu Rusia.

Finlanda și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău