Finlanda expulzează nouă diplomați ruși din cauza activității în misiuni de informații

  • 07 Iunie 2023 08:42
Finlanda expulzează nouă diplomați ruși din cauza activității în misiuni de informații

Finlanda va expulza nouă diplomați de la ambasada rusă din Helsinki, acuzându-i că lucrează în misiuni de informații, a anunțat marți biroul președintelui finlandez, scrie Reuters.

„Acțiunile lor sunt contrare Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, a declarat biroul președintelui, adăugând că îl va informa pe ambasadorul rus cu privire la expulzări.

Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri între președintele finlandez Sauli Niinisto și comitetul ministerial al țării pentru politica externă și de securitate.

Ambasada Rusiei la Helsinki nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii atunci când a fost contactată de Reuters.

Vecinii nordici, Norvegia și Suedia, au expulzat, de asemenea, diplomați ruși în ultimele luni, din cauza că aceștia ar fi fost de fapt ofițeri de informații.

Moscova a negat că diplomații săi s-au implicat în activități necorespunzătoare, răspunzând prin expulzarea la rândul său a diplomaților norvegieni și suedezi. Finlanda a aderat la NATO în aprilie, ceea ce a supărat Rusia vecină.

Niinisto și Comitetul ministerial finlandez pentru politică externă și de securitate au condamnat marți, de asemenea, distrugerea barajului Nova Kakhovka din Ucraina, calificând-o drept un dezastru umanitar și de mediu.

„Explozia marchează o nouă escaladare a războiului într-un nou mod, provocând distrugeri pe scară largă în Ucraina, atât pentru civili, cât și pentru mediu”, au adăugat ei.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul într-o crimă de război deliberată, în timp ce Kremlinul a declarat că Ucraina însăși a fost cea care l-a sabotat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău