Finlanda a trimis avioane F-18 Hornet în România, în prima misiune de poliție aeriană la care participă de când este membră NATO
-
04 Iunie 20:16
Finlanda face prima misiune NATO de poliție aeriană în România. Șapte avioane F-18 Hornet au aterizat luni la Mihail Kogălniceanu, unde vor staționa două luni și vor executa misiuni alături de avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române și Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii.
„Șapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au aterizat luni, 3 iunie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Detașamentul finlandez, constituit din aproximativ 80 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) și aeronavele F-18 Hornet, va executa, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și militari ai Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni”, potrivit unui anunț al Forțelor Aeriene Române, scrie Digi24.
„Misiunile de Poliție Aeriană au rolul de apărare și asigurare a integrității spațiului aerian al României și contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între toate forțele aliate participante la misiune”, mai precizează sursa citată.
Și NATO a anunțat misiunea avioanelor finlandeze într-un comunicat de presă.
„Timp de două luni, avioanele finlandeze se vor alătura unui detașament Typhoon al Royal Air Force și vor avea misiuni de alertă cu reacție rapidă și vor zbura alături de acestea și de avioanele F-16 românești, securizând în mod colectiv spațiul aerian al NATO și asigurând populația română”, a declarat locotenent-colonelul Rami Lindström, comandantul detașamentului finlandez de la Mihail Kogălniceanu, citat de sursa menționată.
„Obiectivul nostru aici, în România, este de a spori integrarea noastră în puterea aeriană a NATO prin perfecționarea și aprofundarea cooperării noastre cu Royal Air Force și Forțele Aeriene Române”, a adăugat el subliniind că desfășurarea este o etapă importantă pentru dezvoltarea în continuare a „capacității noastre de a opera de la o altă bază aeriană aliată”.