Finlanda a decis să abandoneze ideea venitului unic pentru toți cetățenii

  • 15 Iunie 2018 13:35
Finlanda a decis să abandoneze ideea venitului unic pentru toți cetățenii

Finlanda a decis să abandoneze ideea venitului unic pentru toți cetățenii, indiferent de salariu, după ce a testat modelul timp de doi ani.

Responsabilii de la asigurările sociale, care derulează proiectul, sunt dezamăgiți că testul nu a mai primit fonduri să fie prelungit. Ei spun că perioada ar fi trebuit extinsă pentru a putea judeca efectele sociale pe termen lung.

Guvernul caută soluții pentru a reduce cheltuielile sociale și șomajul. Ideea experimentului este de a vedea dacă șomerii sunt stimulați să se angajeze în cazul în care ar putea cumula salariul cu alocația, precum și impactul social al unui venit care nu te obligă la nimic. Guvernul justifică necontinuarea testului prin faptul că lucrează la o nouă legislație.

Finlanda a introdus deja în ianurie o lege contestată ca fiind ruptă de realitate. Șomerii care nu lucrează minimum 30 de ore lunar au alocațiile reduse. Mai mulți oameni de afaceri susțin ideea unui venit universal, testat în mai multe țări ale lumii: o sumă de bani dată tuturor cetățenilor, indiferent de venit pentru a face față societății tot mai robotizate.

Deși abia anul viitor se vor conoaște rezultatele oficiale ale experienței, presa a publicat deja impresiile unor participanți. Au înregistat o creștere a respectului de sine și au creat propria firmă sau au făcut voluntariat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău