Finanțări de până la 520 de mii de lei pentru tinerii antreprenori din agricultură

  • 14 Mai 2015 17:24
Finanțări de până la 520 de mii de lei pentru tinerii antreprenori din agricultură

Tinerii antreprenori din mediul rural, care dețin sau vor să pornească o afacere în agricultură, pot obține finanțări de până la 520 de mii de lei.

Finanțările vor fi acordate în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-climatică Incluzivă VI (IFAD VI), lansat joi, 14 mai, transmite IPN.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Ion Sula, a declarat la o conferință de presă că valoarea totală a programului este 12,1 milioane de dolari. În program se pot înscrie tinerii cu vârsta de până la 35 de ani inclusiv, care provin și își dezvoltă afacerea în mediul rural. Din suma de până la 520 de mii de lei pe care o pot obține, 120 de mii constituie partea de grant, iar restul este credit care este acordat în întregime la o dobândă de 8,5%. Banii sunt oferiți pentru 5 ani, cu o perioadă de grație de 2 ani. Dacă valoarea finanțării este mai mică de 300 de mii de lei, grantul constituie 40% din sumă.

Victor Roșca, directorul unității de implementare a proiectului IFAD, a declarat că ceea ce trebuie să facă tinerii e să se adreseze la una dintre cele 6 bănci comerciale implicate în program și să depună un set de acte și o cerere de finanțare, iar timp de câteva zile urmează să obțină un răspuns. Băncile participante la program sunt: Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, ProCredit Bank, FinComBank, Mobiasbanca-Groupe Societe Generale și Comerțbank. Banii pot fi utilizați pentru orice tip de afacere din domeniul agriculturii – producere primară, procesare, păstrare etc. De asemenea, vor fi susținute afacerile din domeniile conexe agriculturii, de exemplu deschiderea unui atelier pentru reparația tehnicii agricole.

Potrivit directorului, programul integral este destinat afacerilor din mediu rural și încurajarea tinerilor din mediul rural. Pe parcursul creditării, tinerii sunt asistați de către specialiștii programului, care acordă susținere în planificarea afacerii, dar și la modul practic în cadrul vizitelor de studiu. În cadrul programului precedent, care s-a desfășurat pe parcursul anilor 2011-2014, au obținut credite peste 400 de tineri din toate raioanele republicii.

Programul reprezintă o componentă a unui acord semnat în februarie 2014 de către Guvernul Republicii Moldova cu Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), care are drept scop sporirea veniturilor populației din Moldova și consolidarea rezistenței la schimbările climaterice. Programul este implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP-IFAD), începând cu luna septembrie 2014, având o durată de implementare de 6 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău