Financial Times: Uniunea Europeană va acorda statelor membre autoritatea de a opri tranzitul și importul de gaze rusești

  • 08 Decembrie 2023 12:25
Financial Times: Uniunea Europeană va acorda statelor membre autoritatea de a opri tranzitul și importul de gaze rusești

Uniunea Europeană este pe cale să acorde statelor membre puterea de a opri importurile de gaze din Rusia și Belarus, relatează vineri Reuters citând Financial Times (FT), preluat de News.ro.

Orice stat membru va putea să blocheze companiile din Rusia și Belarus să obțină spațiu în gazoductele și în terminalele lor de gaz natural lichefiat, a relatat FT citând un proiect de text juridic propus de Bruxelles, potrivit G4Media.

Statele membre ale UE ar putea avea autoritatea de a „limita parțial sau, dacă este justificat, complet” accesul la infrastructură pentru operatorii de gaze din Rusia și Belarus, pentru a-și proteja interesele vitale de securitate, a precizat ziarul.

Negociatorii statelor membre și Parlamentul European sunt așteptați să aprobe textul preliminar vineri, potrivit FT.

UE a avut anterior o inițiativă de colaborare pentru achiziția comună de gaze naturale, astfel încât să poată fi refăcute rezervele de gaz înainte de iarnă evitând astfel repetarea prețurilor record ale energiei de anul trecut, în contextul preocupărilor legate de deficitele din Europa rezultate din reducerea livrărilor de gaze din Rusia.

Statele membre ale UE sunt, de asemenea, angajate în prezent în discuții cu privire la o propunere înaintată de Comisia Europeană privind cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni economice impuse Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău