Financial Times: Ucraina este dispusă să discute viitorul Crimeei dacă contraofensiva de primăvară reușește, iar forțele sale ajung la graniță

  • 06 Aprilie 2023 11:44
Financial Times: Ucraina este dispusă să discute viitorul Crimeei dacă contraofensiva de primăvară reușește, iar forțele sale ajung la graniță

Ucraina a făcut ceea ce Financial Times numește „cea mai explicită declarație a interesului Ucrainei pentru negocieri” de la întreruperea discuțiilor de pace de anul trecut, în aprilie, afirmând că este dispusă să discute despre viitorul Crimeei, transmite The Guardian.

Într-un interviu acordat Financial Times, Andriy Sybiha, adjunctul șefului biroului lui Zelenski, a declarat: „Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă și când vom fi la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta această problemă”, adăugând: „Nu înseamnă că excludem calea eliberării [Crimeei] de către armata noastră”, scrie G4Media.

FT mai notează că declarațiile lui Sybiha ar putea elibera oficialii occidentali care sunt sceptici cu privire la capacitatea Ucrainei de a recupera peninsula și se tem că orice încercare de a face acest lucru pe cale militară l-ar putea determina pe președintele Vladimir Putin să escaladeze războiul, eventual cu arme nucleare.

Până în prezent, Zelenski a exclus discuțiile de pace până când forțele rusești nu vor părăsi întreaga Ucraină, inclusiv Crimeea.

Sybiha este un diplomat veteran care se concentrează pe politica externă în biroul președintelui și a fost alături de Zelenski în momente cheie ale războiului. El a declarat că președintele și consilierii săi vorbesc acum în mod special despre Crimeea, în timp ce armata ucraineană se apropie de lansarea contraofensivei pentru a recâștiga teritoriul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău