Financial Times: Serviciile secrete britanice se tem că Rusia folosește softuri antivirus Kaspersky pentru spionaj

  • 13 Noiembrie 2017 13:01
Financial Times: Serviciile secrete britanice se tem că Rusia folosește softuri antivirus Kaspersky pentru spionaj

Serviciile secrete britanice se tem că un soft antivirus Kaspersky oferit gratuit de Banca Barclays la peste două milioane de clienți ar putea fi utilizat de instituții guvernamentale din Rusia pentru colectarea de informații, relatează cotidianul Financial Times.

Un oficial din cadrul Guvernului de la Londra a declarat pentru FT că Serviciul Guvernamental de Informații (GCHQ) a exprimat de câteva luni preocupări privind distribuirea în Marea Britanie a softurilor antivirus produse de Kaspersky Lab, una dintre cele mai de succes companii de securitate cibernetică din lume.

GCHQ suspectează că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) utilizează Kaspersky ca instrument pentru a spiona obiective din străinătate.

Banca Barclays, care le-a oferit gratuit începând din 2008 soluții antivirus utilizatorilor serviciilor bancare online, ar vrea acum încetarea contractelor cu firma Kaspersky Lab.

Oficiali din cadrul serviciilor secrete britanice se tem că distribuirea softurilor antivirus Kaspersky de către Barclays expune spionajului persoane cu grad mare de risc - angajați ai instituțiilor guvernamentale sau ai armatei britanice - care, fiind clienți ai băncii, au instalat sisteme antivirus Kaspersky în rețelele informatice de acasă.

Deocamdată, nu există dovezi care să sugereze că vreun client al companiei bancare Barclays și-ar fi compromis securitatea prin utilizarea produselor antivirus Kaspersky.

Reprezentanți ai Băncii Barclays confirmă intenția de a renunța la contractul cu firma Kaspersky, dar susțin că decizia a fost luată din rațiuni de ordin comercial, fără nicio legătură cu preocupările formulate de GCHQ.

Atât oficiali ai companiei Barclays, cât și reprezentanți ai GCHQ susțin că nu au discutat deloc despre suspiciuni legate de produsele Kaspersky. "Nu am primit niciodată recomandări din partea Serviciului Guvernamental de Informații (GCHQ) sau a Centrului Național britanic pentru Siguranța Cibernetică (NCSC) referitor la Kaspersky", a comunicat Banca Barclays.

Centrul Național britanic pentru Siguranța Cibernetică, un departament al GCHQ care colaborează cu sectorul privat pentru îmbunătățirea siguranței cibernetice la nivel național, a comunicat: "NCSC nu a recomandat niciodată Băncii Barclays să renunțe la produsele antivirus Kaspersky. Orice sugestie în acest sens este neadevărată. NCSC nu este autoritate de reglementare, nu autorizează și nu interzice niciun produs. Schemele noastre de reglementare nu acoperă servicii antivirus".

Controversele privind produsele Kaspersky s-au amplificat din septembrie, când Departamentul american pentru Siguranța Națională a interzis folosirea softurilor antivirus ale acestei firme în toate instituțiile guvernamentale din Statele Unite ale Americii.

Serviciile de informații din SUA și Israel susțin că dețin dovezi că softuri antivirus Kaspersky au fost folosite de agenții secrete ruse pentru sustragerea de date sensibile, afirmă oficiali de rang înalt citați de FT.

Compania Kaspersky respinge acuzațiile, oferind asigurări că nu a avut "legături inadecvate cu nicio agenție guvernamentală"

"Nu a fost prezentată public nicio dovadă credibilă de către nimeni. Acuzațiile privind legături inadecvate cu Administrația din Rusia sunt bazate pe acuzații false și pe presupuneri incorecte, inclusiv sugestiile că reglementări și politici ruse ar avea impact asupra companiei", a comunicat Kaspersky Lab, unul dintre cei mai populari producători de soluții antivirus din lume, având peste 400 de milioane de utilizatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău