FINANCIAL TIMES | Europa Centrală și de Est arată calea spre creșterea economică

  • 15 Iunie 2017 09:26
FINANCIAL TIMES | Europa Centrală și de Est arată calea spre creșterea economică

Nicăieri în lume nu s-au schimbat atât de rapid și pozitiv așteptările de creștere, ca în Europa Centrală și de Est.

Previziunile consensuale pentru creșterea economică în regiune pentru anul acesta sunt acum de 2,5% - cu 0,3% mai mult decât în urmă cu patru luni. Așteptările pentru 2018 sunt chiar mai optimiste, de 2,6%, cu 0,1% mai mult decât previziunile de la începutul anului, scrie Financial Times.

"Recentele date puternice privind economia - în special PIB-ul pe primul trimestru, mai puternic decât așteptările - au determinat analiștii să-și revizuiască în creștere previziunile", spune Liam Carson, economist pentru piețele emergente la Capital Economics. România, de exemplu, a avut o creștere cu un ritm anual de 5,6% - cel mai înalt din UE - în vreme ce consensul indica un nivel mai temperat, de 4,4%.

Îmbunătățirea consensului pentru această regiune ar fi încă și mai puternică dacă Rusia - unde pentru anul acesta este prognozată o creștere de 1,2% - ar fi exclusă din cifre.

Ce se află în spatele acestei ameliorări a tabloului? Cererea mai puternică decât așteptările din alte părți, o piață a muncii mai fermă, un mediu atractiv pentru investiții străine, măsuri de stimulare guvernamentale, condiții facile de finanțare și revitalizarea fondurilor structurale UE - toate acestea susțin o creștere mai puternică în regiune.

Forța cererii externe este rezultatul condițiilor economice mai bune din Europa de Vest. Creșterea economică în zona euro a fost de două ori mai rapidă decât în SUA în primul trimestru al anului 2017. Germania a avut o expansiune trimestrială puternică de 0,6%. Aceasta este important pentru Europa de Est: aproape două treimi din valoarea exporturilor sale merg în UE. Germania este piața principală.

FocusEconomics previzionează că exporturile în regiune vor crește cu aproape 6% anul acesta, mai mult de dublul ratei de anul trecut.

 

Piețele puternice ale muncii susțin creșterea în regiune

Rata șomajului în Polonia, Republica Cehă și România este sub media europeană și se află la cel mai scăzut nivel pe care l-a înregistrat vreodată. Acesta este în mare măsură rezultatul creșterii activității economice, dar și al emigrării și a unui număr limitat de tineri care intră în forța de muncă.

Companiile relatează tot mai des că se confruntă cu un deficit de forță de muncă, având tot mai multe locuri de muncă vacante - ceea ce face posibile creșterile salariale și ca urmare susține cererea internă.

România a înregistrat cele mai mari creșteri anuale ale costurilor orare ale muncii din UE în 2016: de 12%. Nu este un caz izolat: costurile muncii au crescut cu peste 8% în Lituania, Letonia și Bulgaria. În Ungaria, salariul minim a crescut cu impresionanta cotă de 15%. Pe de altă parte, în UE costul orar al muncii a sporit doar cu 1,6%.

Dar țările est-europene rămân în mare măsură competitive din punct de vedere al costurilor salariale, făcându-le destinații atractive pentru investițiile străine directe (FDI).

Regiunea a atras aproape jumătate din proiectele industriale FDI din Europa, conform ultimului studiu Ernst&Young European FDI Attractiveness. Polonia este a doua destinație pentru FDI în Europa conform numărului de locuri de muncă create, după Regatul Unit și înaintea Germaniei.

Regiunea a devenit un loc favorit pentru producătorii auto europeni, dar raportul EY remarcă de asemenea că investitorii sunt tot mai interesați și de IT, dezvoltare software și capabilități de cercetare-dezvoltare. Investitorii au menționat salariile în creștere, dar în loc să plece din regiune, se extind în orașele de rangul doi sau trei sau în state din afara UE, inclusiv Serbia.

 

Fondurile structurale UE au impulsionat investițiile

Europa de Est beneficiază de mult timp de "fonduri structurale" UE, menite a ajuta la convergența economică a regiunii cu restul blocului. Deși aceste influxuri de fonduri structurale au scăzut substanțial în 2016, ele s-au stabilizat la începutul anului acesta, determinând o creștere mai puternică în domeniul construcțiilor și o revenire a investițiilor fixe. "Amploarea impulsului pentru creșterea ce izvorăște din redresarea fluxului de fonduri UE i-a surprins probabil pe unii analiști", spune dl Carson. "Ne așteptăm ca influxul de fonduri structurale UE să continue să-și revină în cursul anului acesta pe tot cuprinsul regiunii".

Traducerea: Adriana Buzoianu

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău