Financial Times: China intenţionează înlocuirea liderului din Hong Kong cu un funcţionar „interimar”

  • 23 Octombrie 08:49
Financial Times: China intenţionează înlocuirea liderului din Hong Kong cu un funcţionar „interimar”

China elaborează un plan pentru înlocuirea liderului din Hong Kong, Carrie Lam, cu un funcţionar „interimar”, a informat Financial Times, citând surse din cadrul discuţiilor, ceea ce ar duce la încetarea unei legi care a dus la protestele pro-democraţie din ultimele lui, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Lam a devenit un paeatrăsnet pentru proteste pentru temerile că Beijingul îşi consolidează controlul asupra teritoriului, limitând libertăţile de care se bucură în baza principiului „o singură ţară, două sisteme” consacrată atunci când imperiul colonisl britanic a înapoiat Hong Kong-ul Chinei în 1997.

Surse au declarat pentru FT că oficialii din China doresc ca situaţia din Hong Kong să se stabilizeze înainte de a lua o decizie finală, întrucât nu vor să se creadă că cedează în faţa violenţei.

Dacă preşedintele chinez Xi Jinping ar decide să meargă pe această cale, succesorul lui Lam va fi numit până în martie şi va acoperi restul mandatului, care se va încheia în 2022, a informat The Financial Times.

Conform informaţiilor cotidianului britanic principalii candidaţi pentru a-i succeda lui Lam ar fi Norman Chan, fostul şef al Autorităţii Monetare din Hong Kong şi Henry Tang, care a fost şi secretar financiar al teritoriului şi secretar-şef al Administraţiei.

Protestele în Hong Kong, care deseori au fost marcate de incidente violente între demonstranţi şi forţele de ordine, au izbucnit în urmă cu patru luni, ca reacţie la un controversat proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului local pro-Beijing, condus de Carrie Lam.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
11,81 °C
ploaie ușoară
Umiditate:100 %
Vint:4,1 m/s
Wed
9 °C
Thu
3 °C
Fri
-0 °C
Sat
2 °C
Sun
2 °C

Curs oficial BNM 19 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4006 -0.0217
USD 17.5420 -0.0626
RON 4.0648 -0.0107
UAH 0.7260 -0.0013
RUB 0.2747 -0.0009
Arhivă Radio Chișinău