Financial Times: Bruxelles-ul amenință că va lovi economia Ungariei dacă Viktor Orbán se va opune prin veto ajutorului pentru Ucraina

  • 29 Ianuarie 09:32
Financial Times: Bruxelles-ul amenință că va lovi economia Ungariei dacă Viktor Orbán se va opune prin veto ajutorului pentru Ucraina

UE va sabota economia Ungariei dacă Budapesta va bloca un nou ajutor pentru Ucraina la summitul din această săptămână, conform unui plan confidențial elaborat de Bruxelles, care marchează o escaladare semnificativă a luptei dintre UE și cel mai pro-rus stat membru al său, anunță Financial Times.

Într-un document redactat de oficiali UE și consultat de Financial Times, Bruxelles-ul a prezentat o strategie care vizează în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei, pune în pericol moneda sa și determină o prăbușire a încrederii investitorilor, în încercarea de a afecta „locurile de muncă și creșterea economică” dacă Budapesta refuză să ridice dreptul de veto împotriva ajutorului acordat Kievului, scrie G4Media.

Viktor Orbán, premierul Ungariei, a promis să blocheze utilizarea bugetului UE pentru a acorda un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro Ucrainei în cadrul unui summit de urgență al liderilor de joi.

Dacă nu se retrage, ceilalți lideri UE ar trebui să promită public că vor opri permanent toate finanțările UE către Budapesta, cu intenția de a speria piețele, precipitând o fugă a forintului și o creștere a costului împrumuturilor țării, a precizat Bruxelles-ul în document.

„Aceasta este Europa care îi spune lui Viktor Orbán ‘ajunge, e timpul să se alinieze’. Poate că tu ai un pistol, dar noi avem bazooka'”, a declarat Mujtaba Rahman, director pentru Europa la firma de consultanță Eurasia Group.

Documentul declară că „în cazul în care nu se va ajunge la un acord la [summitul] din 1 februarie, ceilalți șefi de stat și de guvern vor declara public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar… ei nu își pot imagina că” fondurile UE vor fi acordate Budapestei.

Fără această finanțare, „piețele financiare și companiile europene și internaționale ar putea fi mai puțin interesate să investească în Ungaria”, se arată în document. O astfel de pedeapsă „ar putea declanșa rapid o nouă creștere a costului de finanțare a deficitului public și o scădere a monedei”.

János Bóka, ministrul ungar al UE, a declarat pentru FT că Budapesta nu era la curent cu amenințarea financiară, dar că țara sa „nu cedează presiunilor”.

„Ungaria nu stabilește o legătură între susținerea Ucrainei și accesul la fondurile UE și respinge ca alte părți să facă acest lucru”, a spus el. „Ungaria a participat și va continua să participe în mod constructiv la negocieri.”

Dar, într-un semn al presiunii crescânde asupra Budapestei pentru a ajunge la un compromis, Bóka a declarat că Budapesta a trimis sâmbătă o nouă propunere la Bruxelles, precizând că este acum deschisă la utilizarea bugetului UE pentru pachetul de măsuri privind Ucraina și chiar la emiterea unei datorii comune pentru a-l finanța, dacă vor fi adăugate și alte condiții care să îi ofere Budapestei posibilitatea de a se răzgândi ulterior.

Documentul, elaborat de un oficial din cadrul Consiliului UE, organismul de la Bruxelles care reprezintă statele membre, prezintă vulnerabilitățile economice ale Ungariei – inclusiv „deficitul public foarte ridicat”, „inflația foarte ridicată”, moneda slabă și cel mai ridicat nivel din UE al plăților pentru serviciul datoriei ca proporție din produsul intern brut.

Bruxelles-ul și-a mai folosit pârghiile financiare împotriva statelor membre, cum ar fi în cazul Poloniei și Ungariei, din cauza problemelor legate de statul de drept, și al Greciei, în timpul crizei din zona euro, dar o strategie care să încerce în mod explicit să submineze economia unui stat membru ar reprezenta un nou pas important pentru bloc.

Trei diplomați UE au declarat pentru FT că multe țări au susținut planul. „Starea de spirit a devenit mai dură”, a spus unul dintre ei. „Ce fel de uniune avem dacă permitem acest tip de comportament?”.

Un altul a spus: „Miza este mare. Este un șantaj”.

Deși 26 de state membre au un plan B pentru a trimite bani la Kiev în afara bugetului UE, acest lucru ar necesita ratificarea parlamentelor naționale, ceea ce ar provoca întârzieri și incertitudine.

Mai multe capitale s-au gândit dacă este posibil să folosească articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care ar permite Bruxelles-ului să priveze Budapesta de drepturile sale de vot sau, potrivit unui diplomat, să blocheze plata banilor. Însă alții au respins această idee, având în vedere că este nevoie de sprijin unanim, iar multe țări sunt reticente în a aplica o sancțiune atât de gravă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău