Financial Times | Angajații Google denunță cooperarea cu Pentagonul în domeniul tehnologiei inteligenței artificiale

  • 08 Aprilie 2018 15:04
Financial Times | Angajații Google denunță cooperarea cu Pentagonul în domeniul tehnologiei inteligenței artificiale

Compania Google a decis reanalizarea limitelor aplicațiilor care utilizează tehnologie de inteligență artificială, după ce membri ai personalului au exprimat preocupare că Pentagonul folosește aceste servicii pentru identificarea imaginilor obținute de drone, scrie Financial Times.

Departamentul american al Apărării are un contract care îi oferă acces la serviciul Google privind inteligența artificială. Detaliile contractului, dezvăluite luna trecută, au atras atenția, astfel că acum circulă o petiție în rândul angajaților Google prin care se propune anularea acordului și asumarea angajamentului de a nu fi produsă "tehnologie militară" în viitor.

"Istoria unică a Google, sloganul său - «Nu fi rău» - și impactul asupra vieților a miliarde de utilizatori fac această companie distinctă", se arată în petiția dezvăluită inițial de cotidianul The New York Times. Petiția avertizează că acordul de coooperare cu armata SUA "ar afecta iremediabil brandul Google și capacitatea companiei în competiția atragerii talentelor".

Colaborarea companiei Google cu Pentagonul se desfășoară în cadrul Proiectului Maven. Departamentul american al Apărării a obținut astfel acces la tehnologiile comerciale de recunoaștere a obiectelor, pe care un oficial militar le-a numit "pur și simplu uimitoare". Obiectivul contractului este "amplificarea abilităților sistemelor militare de a detecta obiecte", a explicat oficialul citat.

Însă compania Google a explicat că acordul de colaborare cu Pentagonul este "configurat în mod specific pentru a avea obiective nonofensive", "proiectul având rolul de a salva vieți și de a feri oamenii să desfășoare activități incomode".

Diane Greene, directorul platformei Google Cloud, le-a oferit asigurări angajaților că tehnologia inteligenței artificiale nu va fi folosită pentru "dirijarea dronelor militare" și nici pentru "utilizarea de armament". Însă inițiatorii petiției se tem că, prin cedarea tehnologiei inteligenței artificiale armatei americane, serviciile "ar putea fi folosite ușor la astfel de sarcini".

Proiectul Maven evidențiază posibilitatea aplicării la scară largă a funcțiilor tehnologiei inteligenței artificiale oferite de Google, de genul funcțiilor computerizate de asimilare a informațiilor prin recunoaștere facială ori vocală, accesibile tuturor clienților. Compania subliniază că aplicația achiziționată de Pentagon pentru drone folosește "software cu surse deschise de recunoaștere a obiectelor, disponibile pentru orice client al serviciului Google Cloud". În plus, compania Google precizează că Departamentul american al Apărării lucrează cu modele "axate doar pe date neclasificate", cu alte cuvinte rețelele platformei online nu sunt destinate specific sarcinilor de tip militar.

Însă, în prezent, sunt reexaminate limitele privind modul de folosire a tehnologiei inteligenței artificiale. "Este normal ca orice utilizare în scop militar a funcțiilor computerizate de asimilare a informațiilor să genereze preocupări legitime", subliniază Google, precizând că tema este dezbătută atât la nivel intern, cât și cu "experți din exterior" pentru configurarea unor politici adecvate.

Criticii din cadrul Google atrag atenția că implicarea în aplicații de timp militar ori pentru colectarea de informații riscă să afecteze imaginea companiei.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău