FINANCIAL TIMES: Clubul german al celor care îl înțeleg pe Putin

  • 05 Decembrie 2014 11:32
FINANCIAL TIMES: Clubul german al celor care îl înțeleg pe Putin

FINANCIAL TIMES - Wolfgang Gehrcke este ceea ce germanii numesc un "Putin Versteher" (un om care îl înțelege pe Putin, n. red.).

Literal vorbind, un "om care îl înțelege" pe președintele rus, în sensul unui discurs politic moderat, este un mod politicos de a numi pe cineva care mai ales îl laudă pe Putin.

Domnul Gehrcke este un parlamentar din partea partidului de extremă stângă Linke, de opoziție, urmaș al comuniștilor est-germani, și crede că poate explica motivele lui Putin și viziunea sa asupra lumii, găsind o logică în haosul pe care el l-a creat în Ucraina.

Cu ocazia unei recente vizite în Ucraina, domnul Gehrcke a descoperit cu bucurie că, în estul controlat de separatiștii proruși, el este mai popular decât cancelarul Angela Merkel, care, în opinia lui, "ar trebui într-adevăr să se descurce mai bine" cu președintele rus. "Domnul Putin s-a înșelat crezând că doamna Merkel, ca om care vine din Germania de Est, știe mai bine de unde vine Rusia", îmi spune el.

Cei care îl înțeleg pe Putin nu există doar în partidul Linke și nici măcar numai în Germania. Ei sunt pleava politicienilor europeni care luptă să potolească o Rusie provocatoare și pot fi găsiți peste tot, mai ales în extrema dreaptă sau stângă și în grupurile irascibile de lobby. Unii sunt oameni obișnuiți, care îl văd pe președintele rus ca pe un viteaz care înfruntă o Americă slabă și imperialistă; alții au rămas cu un amestec de nostalgie și simpatie față de sacrificiile istorice ale Rusiei. Chiar și după un an de tulburări geopolitice, ei își inventează motive de comparație ca să își sprijine teoria, susținând că acțiunile Rusiei nu diferă de invazia SUA în Irak, din 2003 sau de bombardamentele NATO în Serbia, din 1999.

Este totuși adevărat că în Germania se află cei mai mulți dintre oamenii care "îl înțeleg" pe Putin, probabil, ca urmare a faptului că germanii cred că ei s-au aflat în fruntea celor care au pus capăt "războiului rece" și au facilitat unificarea țării lor, dar și din diverse motive economice și de afaceri.
Cei mai mulți dintre "înțelegătorii" germani ai lui Putin au păstrat o tăcere jenantă după prăbușirea avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines din luna iulie și după comportamentul separatiștilor în preajma cadavrelor de la locul catastrofei. Acesta a fost momentul când lumea s-a reunit hotărât în spatele doamnei Merkel, susținându-i poziția dură adoptată față de Putin. Deși sondajele arată că populația încă îl mai sprijină, criticii lui Putin de la Berlin se tem că "înțelegătorii" își vor iți din nou capetele. Ei se așteaptă ca susținătorii să pledeze pentru o relaxare a sancțiunilor impuse Moscovei în urma crizei din Ucraina.

Cea mai faimoasă persoană "care îl înțelege" pe Putin este Gerhard Schrõder, fost cancelar, care se numără printre prietenii domnului Putin. În martie, aflat la Moscova, el a spus că este normal ca Rusia să se teamă că este încercuită. El a făcut și mai mult, sărbătorindu-și cea de-a 70-a aniversare cu președintele la Sankt Petersburg, și a fost fotografiat imbrățișându-l.

Mai recent, Matthias Platzek, președintele forumului de afaceri germano-rus și fost președinte al Partidului Social-Democrat (SPD), partener în actuala coaliție de guvernământ, a devenit primul german important care a sugerat că Occidentul trebuie să accepte anexarea Crimeii pentru a slăbi tensiunile cu Moscova.

Desigur, "înțelegătorii" mai au și lipsuri. Dorința de a înțelege Rusia se cuibărește inevitabil dacă vrei să faci afaceri cu Moscova. Comitetul Estic, un puternic for reprezentând companiile care colaborează cu Europa de Est, critică acțiunile rușilor din Ucraina și o sprijină pe doamna Merkel, dar se opune ferm sancțiunilor. O delegație a acestui for a fost la Mscova și s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. Vizita a fost discretă. "E de la sine înțeles că nimeni nu vrea să se vadă fotografiat îmbrățișându-l pe Lavrov", a recunoscut un oficial din comitet.

A încerca să îl înțelegi pe domnul Putin creează și nedumeriri, după cum a descoperit recent Gernt Erler, parlamentar SPD și reprezentant politic al guvernului pentru Europa de Est. Aflat în vizită la Moscova, Erler nu și-a putut convinge omologii să se întâlnească cu el. El spune că rușii suferă de o "dezamăgire în dragoste" în privința Germanei, o țară cu care credeau că au relații speciale.

Totuși, la începutul acestui an, el a fost acuzat că s-ar număra printre "înțelegătorii" lui Putin, după ce a scris un articol în care afirmă că frustrările Rusiei ar putea avea consecințe politice. "Nu mă număr printre cei care înțeleg politica lui Putin", spune el. "Pot explica fondul, dar nu văd care ar fi rezultatul".

Articol de Roula Khalaf

Tradcerea: Alexandru Dang 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău