Filmul ”Moromeții 2”, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, va avea premiera în noiembrie 2018

  • 28 August 2017 16:23
Filmul ”Moromeții 2”, cu Horațiu Mălăele în rolul principal, va avea premiera în noiembrie 2018

Continuarea filmului ”Moromeții”, în regia lui Stere Gulea, cu Horațiu Mălăele în rolul principal și actori precum Dana Dogaru, Oana Pellea, Gheorghe Visu și George Mihăiță în distribuție, va avea premiera pe 9 noiembrie 2018, filmările urmând să înceapă în a doua jumătate a lunii septembrie, o parte dintre acestea fiind programate în aceeași casă și în același sat în care a fost turnată și prima peliculă, în vara anului 1985, în Talpa, din județul Teleorman.

Personajele lui Marin Preda se vor întoarce pe marele ecran sub regia aceluiași cineast și surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile, informează Libra Film Productions. 

Satul Talpa, în care vor avea loc filmările, se află la 45 de kilometri de Alexandria și la doar câțiva kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda. Partea de producție va fi una complexă, echipa filmului fiind în pregătiri de mai mult de un an: casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la București, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina.

Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea are la bază un scenariu inspirat din ”Moromeții, vol. 2”, ”Viața ca o pradă” și publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul poveștii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej permanent de conflict. 

”«Moromeții 2» e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul, și filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, a spus Stere Gulea.

Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și, la debutul într-un rol principal în cinema, Iosif Paștina (Niculae), alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac. 

”N-a fost ușor să înlocuim o echipă de actori ca Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu sau Mitică Popescu, sunt nume de referință care pot inhiba orice actor. Au trecut însă 32 de ani, era greu de presupus că vom putea continua cu aceiași actori, cu atât mai mult cu cât acțiunea este plasată la doar câțiva ani după cea din primul film. Dar sunt foarte încrezător în calitățile și talentul noii echipe de actori și sper că voi reuși să iau ce e mai bun de la ei”, a mai spus regizorul.

”Cred că va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a țăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experiențe sociale dezastruoase. Pentru a sparge bariera preconcepțiilor, stereotipiilor și anchilozelor de tot felul, în ceea ce privește personajul Ilie Moromete pe care îl voi interpreta, pentru că una dintre virtuțile lui este disimularea, voi răspunde curiozităților cu vorbele personajului: «Să țineți minte că la noapte o să plouă. Dacă dă ploaia asta, o să fac o grămadă de grâu»”, a spus actorul Horațiu Mălăele.

”Sunt onorat să pot face parte din această minunată aventură, îi mulțumesc fostului meu profesor, Stere Gulea, că a avut încredere în capacitățile echipei noastre de producție de a duce la bun sfârșit un proiect ambițios care sper să rămână în istoria filmului românesc drept un film de referință, așa cum s-a întâmplat și acum 30 de ani cu prima parte a Moromeților”, a declarat, la rândul lui, producătorul Tudor Giurgiu.

Criticii de film consideră aproape în unanimitate că ”Moromeții” este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei autohtone. Lucian Pintilie plasează ”Moromeții” în vârful preferințelor sale cinematografice românești, iar regizorul Cristi Puiu a spus despre același film: ”Când zic «Moromeții», zic actorie și mi se pare, cantitativ, cel mai important film românesc din acest punct de vedere”.

Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine alb-negru a devenit un reper în cinematografia română, își va pune din nou amprenta asupra Moromeților. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru ”Aferim!”, este creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu semnează scenografia.

”Moromeții 2” este o producție Libra Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului Cinematografic al Ministerului Culturii. Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 9 noiembrie 2018, fiind distribuit de Transilvania Film.

Stere Gulea a mai regizat filme precum ”Iarba verde de acasă” (Premiul ACIN, 1977), ”Piața Universității, România” (Premiul UCIN, 1991), ”Stare de fapt” (1996) sau ”Sunt o babă comunistă” (2013). Între 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru și Film.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău