Filme românești la Festivalul Internațional de Film de la Haifa

  • 05 Octombrie 2017 09:50
Filme românești la Festivalul Internațional de Film de la Haifa

Două filme românești, Țara moartă, în regia lui Radu Jude (2017) și Marița, de Cristi Iftime (2017), vor fi prezentate în premieră în Israel în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Haifa, care se deschide joi, informează Agerpres.

''Țară moartă'' va fi proiectat luni 9 octombrie și miercuri 11 octombrie la Cinemateca din Haifa, cu subtitrare în limbile engleză și ebraică. Filmul a avut premiera mondială în cadrul celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de la Locarno.

Producția, cu regia și scenariul semnate de Radu Jude, este un documentar-eseu despre uimitoarea colecție de fotografii realizate de Costică Acsinte într-un mic oraș din România anilor '30 și '40. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu din aceeași perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfățișa: răspândirea antisemitismului și, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească, relatează ICR Tel Aviv într-un comunicat de presă.

''Marița'', debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat duminică 8 octombrie la sala Rapaport și miercuri 11 octombrie la Centrul Krieger. În centrul poveștii este Costi, căruia, sătul fiind de propriile probleme de cuplu, i se face brusc dor de poveștile tatălui său.

Lungmetrajul Marița a câștigat premiul juriului FEDEORA în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, ediția 2017.

Festivalul Internațional de Film de la Haifa, care se va încheia la 14 octombrie, are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor). Proiecțiile au loc în șapte spații culturale din Haifa: Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa Hecht și spații în aer liber.

Festivalul a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel și atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audiență de cinefili și profesioniști media din Israel și străinătate. Sunt prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecții: lungmetraje, documentare, filme de animație, scurtmetraje, retrospective și tributes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău