Film documentar, despre românii basarabeni deportați în Kazahstan

  • 31 Octombrie 2013 15:13
Film documentar, despre românii basarabeni deportați în Kazahstan

Filmul documentar care va fi realizat în urma acestei prime expediții și care urmează să fie dată publicității la începutul anului viitor, îl va avea în rolul principal pe Ion Rusu, singurul supraviețuitor basarabean al unui lagăr de concetrare, acum în

Au vizitat fostele lagăre de concentrare, au stabilit legături cu comunitățile de români basarabeni, dar și cu diferite organizații și instituții din Kazahstan, au stat de vorbă cu singurul supraviețuitor basarabean al unui lagăr de concentrare, dar și cu rudele celor care după al doilea război mondial au fost strămutați la mii de kilometri distanță de casele lor. Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care au reușit să le facă, în decurs de o săptămână, cei 9 tineri care au participat în perioada 19-27 octombrie, la prima Expediție a Memoriei în Kazahstan, sub conducerea  istoricului Octavian Țâcu.

Copleșiți și răscoliți de emoții. Așa au revenit din prima expediție organizată vreodată din Republica Moldova către locurile unde acum șapte decenii, a început coșmarul pentru zeci de mii de români basarabeni forțați de regimul sovietic să-și părăsească locurile natale. Cel mai important lucru pe care și-l doresc românii basarabeni din Kazahstan este să nu fie uitați, a declarat istoricul Octavian Țâcu.

Filmul documentar care va fi realizat în urma acestei prime expediții și care urmează să fie dată publicității la începutul anului viitor,  îl va avea în rolul principal pe Ion Rusu, singurul supraviețuitor basarabean al unui lagăr de concetrare, acum în vârstă de 93 de ani. 

Printre momentele emoționante au fost și vizitele efectuate în fostele lagăre de concentrare din regiunea Karaganda. Sergiu Boțolin, masterand la Universitatea de Stat din Moldova.

Expediția memoriei, proiect în valolare de 10 mii de euro, a fost finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la București. Datele statistice arată că în urmacelor trei mari valuri de deportări din perioada sovietică cel puțin 60 de mii de basarabeni au fost strămutați în Siberia și Kazahstanul de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău