Film despre polonezi care au salvat evrei din lagărele morții, la Chișinău

  • 17 Iulie 2021 10:42
Film despre polonezi care au salvat evrei din lagărele morții, la Chișinău

Un film documentar despre diplomați polonezi care au salvat evrei din lagăre de concentrare, va fi prezentat marți, 20 iulie, la Centrul Cultural Evreiesc „KEDEM” din Chișinău. Filmul „Pașapoartele din Paraguay”, în regia polonezului Robert Kaczmarek, povestește despre „Grupul Bernez”, care a salvat evreii polonezi, a căror istorie poate concura cu „Lista lui Schindler”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului „KEDEM”, „Pașapoarte din Paraguay” este primul film despre faptele eroice ale ambasadorului polonez în Elveția, Alexander Ladosh, ambasadorului consul Konstantha Rokicki, Stefan Jan Rynevich, Juliusz Kyulia și doi reprezentanți ai organizațiilor evreiești – Adolf  H. Silberstein și Chaim Eiss. Ei au fost implicați în producția în masă a pașapoartelor false ale statelor latino-americane Paraguay, Honduras, Haiti și Peru pentru evreii din Polonia, Germania, Olanda, Austria, Franța, Slovacia, Lituania și Ucraina. La început a fost o operațiune de salvare a elitei evreiești, dar din 1942 a devenit o operațiune de salvare pe scară largă.

Datorită acestor documente, multe familii au scăpat de deportarea în lagărele de concentrare. În schimb, au fost trimiși în lagărele de internare din Germania și au ocupat Franța. Pașapoartele paraguayane au fost primite de aproximativ 4000 de evrei, dintre care 1500 au supraviețuit Holocaustului, inclusiv 800 de „paraguayeni”. Abia acum multe familii ale supraviețuitorilor vor afla cui rudele lor își datorează viața. Posibil, astfel de istorii uimitoare există și în Moldova, iar acestea vor ajuta la crearea propriei liste Schindler.

Prezentarea filmului va avea loc alături de ambasadorul Poloniei în Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, și cu sprijinul Oficiului de Cooperare Elvețian și Centrului Cultural Evreiesc „KEDEM”. Filmul va fi proiectat marți, 20 iulie, între orele 16.00 și 18.00, în sala de festivități a Centrului „KEDEM”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:4,12 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
8
Sun
6
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău