Film de scurtmetraj în Moldova, sub egida ambasadelor Franței și Germaniei

  • 15 Mai 2015 15:51
Film de scurtmetraj în Moldova, sub egida ambasadelor Franței și Germaniei

Un film de scurtmetraj va fi filmat în Moldova și va fi prezentat la festivalurile de film.

Proiectul este susținut de ambasadele Franței și Germaniei la Chișinău și de Fondul cultural franco-german, pentru care, începând din acest an, este eligibilă și Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat într-o conferință de presă ambasadorul francez la Chișinău, Pascal Vagogne, transmite IPN.

Diplomatul a comunicat că atunci când a venit în Moldova și s-a întâlnit cu ministrul culturii, Monica Babuc, a aflat de la aceasta că o prioritate a ministerului este să atragă proiecte pentru a reanima cinematografia țării. După ce a vizitat Studioul Moldova Film, Pascal Vagogne spune că a fost impresionat de cele văzute acolo –  acest studiou reflectă istoria domeniului cinematografic în Moldova. Ambasadorul a menționat că a decis să apeleze la Fondul cultural fraco-german pentru a ajuta la reanimarea cinematografiei în Moldova.

Regizorul Mihai Țărnă, profesor la Școala Internațională de Film din Paris, este unul dintre cei care va pune în practică proiectul lansat de cele două ambasade. Mihai Țărnă a comunicat că în crearea scurtmetrajului vor fi implicați studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, care vor putea participa la un concurs de scenarii.

Urmează ca sâmbătă, 16 mai, la academie să meargă producătorii acestui scurtmetraj și să le explice studenților tematica viitorului film și să le propună ca, timp de o lună, aceștia să vină cu ofertele lor de scenariu. În luna august urmează să înceapă filmarea propriu-zisă, iar în luna octombrie să fie deja finalizat filmul și prezentat publicului, dar și înscris la cât mai multe festivaluri. Mihai Țărnă a menționat că astfel se dorește promovarea Republicii Moldova în Europa, dar și în lume, printr-o creație de calitate.

Din Fondul cultural franco-german au fost acordate 12 mii de euro, ambasadele Germaniei și Franței au mai acordat 10 mii de euro pentru acest proiect. Acum producătorii negociază cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, dar și cu alți potențiali parteneri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău