FILIT vine la Chișinău împreună cu cele mai mari nume din literatura contemporană. Un element inedit va fi Trenul Literaturii care va uni simbolic cele două capitale - Iași și Chișinău

  • 18 Octombrie 2023 11:46
FILIT vine la Chișinău împreună cu cele mai mari nume din literatura contemporană. Un element inedit va fi Trenul Literaturii care va uni simbolic cele două capitale - Iași și Chișinău

În perioada 20-22 octombrie la Chișinău va ave loc prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). Acesta reunește în capitala Republicii Moldova nume importante din literatura contemporană românească și cea internațională, anunță Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Un element inedit al acestei ediții - pilot va fi Trenul Literaturii care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei - Iași și Chișinău. Trenul caravană va porni din Iași - vineri, 20 octombrie, ora 12:00 - și va ajunge la Chișinău la ora 16:40. La bord vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, pasionați de literatură și nu numai, care timp de 4 ore vor avea parte de performance de poezie, dezbateri literare și un concert inedit susținut de trupa Balkan Taksim.

Printre cei care au confirmat prezența în Trenul Literaturii se numără  mai multe  importante oficialități din România și Republica Moldova: domnul Costel Alexe - președinte, Consiliul Județean Iași; doamna Diana Baciuna – secretar de stat, Ministerul Culturii al României; doamna Veronica Roșca – deputat, Parlamentul Republicii Moldova, președintele Grupului de prietenie Republica Moldova – România; doamna Adriana Cazacu, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova; domnul Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Culturii al Republicii Moldova; domnul Narcis Afrăsinei, director adjunct, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Ovidiu Năftănăilă, Prim-colaborator, Ambasada României în Republica Moldova; Alexandru Ambros, primar, orașul Ungheni, alături de managerul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, domnul Lucian Dan Teodorovici și de directorul executiv FILIT Chișinău,  doamna Aura Revenco.

Partenerul media general, TVR Moldova, este reprezentat de directorul acestei instituții, domnul Nicolae Mocanu.

Festivalul are în centru 3 evenimente principale, desfășurate pe scena Teatrului Fără Nume, cu autori mari din literatura și dramaturgia contemporană mondială: Guzel Iahina (Kazan), Manuel Vilas (Spania) și Iwan Wyrypajev (Polonia).

Totodată, în cele trei zile de FILIT Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente  culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere  tematice pentru copii, întâlniri ale cluburilor de lectură, ateliere de scriere creativă pentru liceeni și întâlniri profesionale cu traducători, scriitori și editori. Printre traducătorii cunoscuți care vor veni la FILIT Chișinău, se numără Elena Borras Garcia (Spania) și Marin Mălaicu-Hondrari (România).

În program va fi inclusă și Noaptea albă a Poeziei, un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate.

În deschiderea acestui adevărat regal de poezie urmează să adreseze cuvinte de salut, alături de organizatori, domnul Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova și domnul Narcis Afrăsinei, directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău