Filipine | Jurnalistă care a criticat controversatul război antidrog al președintelui, arestată pentru defăimare

  • 13 Februarie 16:41
Filipine | Jurnalistă care a criticat controversatul război antidrog al președintelui, arestată pentru defăimare

Jurnalista filipineză Maria Ressa, una dintre "personalităţile anului" 2018 conform revistei Time, a fost arestată miercuri pentru defăimare, delict pasibil de 12 ani de închisoare, informează AFP, Reuters şi dpa., potrivit Agerpres.

Maria Ressa a fost reţinută la Manila, la sediul site-ului ei, Rappler, cunoscut pentru linia sa critică la adresa controversatului război antidrog lansat de preşedintele Rodrigo Duterte în cadrul căruia au fost ucişi mii de oameni. Ea a plecat de la sediul publicaţiei sub escorta poliţiştilor.

Arestarea survine după ce acum o săptămână Parchetul filipinez a anunţat declanşarea de urmăriri penale împotriva ei pentru defăimare. Maria Ressa a denunţat atunci o nouă "hărţuire" menită să reducă la tăcere site-ul său. "Este ridicol, sigur că este o hărţuire", a declarat jurnalista, deja inculpată într-un dosar de evaziune fiscală, în care riscă de asemenea o pedeapsă cu închisoarea.

Noile acuzaţii împotriva Mariei Ressa, precum şi a fostului jurnalist de la Rappler, Reynaldo Santos Jr., au la bază un articol scris în 2012 privind presupuse legături între un om de afaceri şi preşedintele de la acea vreme a Curţii Supreme a Filipinelor. Plângerea omului de afaceri a fost iniţial respinsă în 2017, însă ulterior dosarul a fost transmis Parchetului.

Arestarea ei a fost condamnată de Uniunea naţională a jurnaliştilor filipinezi, care a denunţat "un act cinic de persecuţie" din partea guvernului, care demonstrează că "poate merge foarte departe pentru a reduce la tăcere media critice". Reţinerea jurnalistei a fost de asemenea denunţată de Amnesty International Filipine ca fiind "motivată politic", potrivit unei declaraţii semnate de directorul secţiei filipineze a AI, Butch Olano.

Mai multe mass-media, printre care revista Daily Inquirer şi postul ABS-CBN, sunt în colimatorul guvernului filipinez pentru materialele lor critice. Preşedintele Duterte a ameninţat cu urmăriri penale împotriva proprietarilor acestora, pentru fraudă fiscală, sau cu blocarea reînnoirii licenţei pentru postul de televiziune. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
27,54 °C
cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,1 m/s
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C
Tue
20 °C
Wed
21 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0514
USD 17.6166 -0.0364
RON 4.1748 -0.0092
UAH 0.6762 -0.0050
RUB 0.2797 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău