Filipine | 18 pescari dispăruți și circa 2.000 de persoane izolate după ce taifunul Conson a lovit estul țării

  • 07 Septembrie 2021 16:32
Filipine | 18 pescari dispăruți și circa 2.000 de persoane izolate după ce taifunul Conson a lovit estul țării

Optsprezece pescari au fost dați dispăruți și alte circa 2.000 de persoane au rămas izolate în porturi din Filipine după ce taifunul Conson a lovit coasta de est a țării, au anunțat marți autoritățile, citate de agențiile DPA și Xinhua.

Se pare că pescarii au ieșit să pescuiască în largul provinciei Samar în pofida avertizărilor de taifun, a declarat purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă din Filipine (PCG), comodorul Armand Balilo, scrie Agerpres.

"Știau că se apropia un taifun, dar au ieșit totuși să pescuiască", a spus Balilo, adăugând că paza de coastă a demarat o operațiune de căutare și salvare a pescarilor, în colaborare cu autoritățile guvernamentale locale.

Intensitatea taifunului Conson a slăbit până la nivel de furtună tropicală severă, cu vânt susținut de 100 km/h și rafale de până la 125 km/h, după ce a lovit zonele de uscat de cel puțin patru ori luni seara, potrivit biroului de meteorologie.

Furtuna se deplasează spre vest-nord-vest cu 15 km/h și, potrivit prognozelor, urmează să treacă peste capitala Manila la sfârșitul acestei săptămâni, au precizat meteorologii.

Totodată, biroul de meteorologie a indicat că monitorizează o altă furtună tropicală severă, Chanthu, care se află la 1.225 km est de insula Luzon.

Cel puțin 1.956 de pasageri au rămas blocați în porturi din regiunile Bicol și Eastern Visayas, afectate în cursul nopții de ploile abundente și de vântul puternic aduse de furtuna Conson.

 

Serviciile pentru intervenții în situații de urgență nu au raportat până în prezent nicio victimă în urma taifunului, însă au fost consemnate pene de curent extinse, în provinciile estice Samar, Leyte, Samar și Southern Leyte.

Arhipelagul Filipine este lovit, în medie, de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit țara a fost Haiyan, care a lăsat în urmă peste 6.300 de morți și peste 4 milioane de persoane strămutate, în noiembrie 2013. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău