Filip și Poroșenko, la cheremul intereselor de fier ale Transnistriei (Rise Moldova)

  • 15 Mai 2019 15:20
Filip și Poroșenko, la cheremul intereselor de fier ale Transnistriei (Rise Moldova)

Premierul Pavel Filip a făcut lobby ca Uzina Metalurgică din Rîbnița – unul dintre cei mai mari contribuabili în bugetul regiunii separatiste transnistrene – să scape de sancțiunile „speciale și economice” impuse de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, se arată într-o investigație realizată de Rise Moldova.

RISE Moldova și СХЕМИ au intrat în posesia unei scrisori prin care șeful executivului de la Chișinău roagă autoritățile de la Kiev nu doar să excludă uzina „din lista entităților supuse sancțiunilor”, ci și să înceteze „investigația antidumping […], ca fiind nefondată.”

Totuși, deși se afla în lista neagră, uzina din Rîbnița a continuat să primească fier uzat din Ucraina, dar nu direct, ci prin intermediul unei companii din Chișinău.

Este vorba de compania Novastal Prim care a fost fondată în februarie 2014 de către moldoveanul Ghenadie Adajuc. În septembrie 2018 firma este preluată de Piotr Tanasevshi, un chișinăuian de 33 de ani care este și cetățean al nerecunoscutei RMN. Trei luni mai târziu acesta cedează compania unui alt chișinăuian de 44 de ani, Andrei Șevciuc (nu este rudă cu Evgheni Șevciuk – n.r.), dar rămâne în fotoliul de administrator.

„N-am reușit să luăm legătura cu Piotr Tanasevshi, iar actualul proprietar a negat, în cadrul unei discuții telefonice, că Novastal Prim a făcut afaceri cu uzina din Rîbnița. În același timp, Andrei Șevciuc nu ne-a putut explica de ce firma sa a ajuns în lista neagră a autorităților de la Kiev, menționând doar că el „nu este Guvernul Ucrainei”, susțin autorii materialului. 

Datele Agenției Servicii Publice arată că Andrei Șevciuc, proprietarul actual al companiei Novastal Prim, este partener de afaceri cu Alexei Țimbrovschi. Aceștia sunt asociați în Olbris-Impex SRL, companie din Chișinău în care Șevciuc deține doar 1% din capital, restul 99% fiind ale lui Țimbrovschi.

Alexei Țimbrovschi este nimeni altul decât directorul Metalferos, întreprindere de stat care este lider în Republica Moldova pe piața de achiziție a fierului uzat. Mai mult, Metalferos este și unul dintre cei mai importanți furnizori de materie primă pentru uzina din Rîbnița.

La întrebarea cine este autorul inițiativei de anulare a embargoului în privința uzinei din Rîbnița, funcționarii ucraineni au tot încercat să-și paseze unul altuia responsabilitatea.

Premierul Pavel Filip a spus că va discuta altă dată despre această situație. 

Citiți materialul integral pe Rise Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău