Filip, la întâlnirea cu Jagland: Obiectivul R.Moldova este încheierea procedurii de monitorizare de către Consiliul Europei

  • 30 Mai 2017 18:32
Filip, la întâlnirea cu Jagland: Obiectivul R.Moldova este încheierea procedurii de monitorizare de către Consiliul Europei

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, aflat în vizită în țara noastră cu prilejul lansării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020.

Premierul a apreciat interesul cu care Consiliul Europei (CoE) urmărește evoluțiile din țara noastră, menționând că expertiza oferită de către CoE este utilă și indispensabilă în eforturile de avansare a reformelor interne, de democratizare și de consolidare a opțiunii europene a Republicii Moldova. Pavel Filip a exprimat mulțumiri Consiliului Europei pentru asistența acordată și a spus că țara noastră contează pe menținerea acesteia în anii următori. „Republica Moldova va sprijini activitățile planificate de comun acord în vederea atingerii obiectivului de consolidare a cooperării între Republica Moldova și CoE în diverse domenii și în special, a creșterii calității vieții cetățenilor”, a menționat Pavel Filip.

 În context, Prim-ministrul a salutat lansarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020, care asigură prioritizarea proiectelor care necesită asistență din partea CoE, ralierea domeniilor de colaborare la obiectivele de integrare europeană a țării noastre, precum și racordarea proiectelor de asistență la prioritățile naționale în diverse domenii.

 Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a specificat că un obiectiv al țării noastre în cooperarea cu CoE îl reprezintă și încheierea procedurii de monitorizare a Republicii Moldova de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Această prioritate fiind inclusă în Programul de activitate al Guvernului RM și în Planul de acțiuni pentru anii 2016-2018.

Premierul s-a referit și la agenda ambițioasă de reforme promovată de Guvern, între care reforma sistemului de pensii, a administrației publice centrale, a justiției. „Obiectivul principal al Guvernului este să oferim bunăstare cetățenilor. Pentru aceasta trebuie să asigurăm condiții atractive pentru agenții economici și să garantăm supremația legii. Misiunea Guvernului este să aprobe proiecte de lege și hotărâri calitative și apoi să asigure buna implementare a acestora”, a subliniat Pavel Filip. În această ordine de idei, șeful Executivului a vorbit despre constituirea Comitetului Național de Participare, care urmează să devină o platformă de dialog continuu și eficient între autorități și societatea civilă. 

La rândul său, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a spus că organizația pe care o reprezintă încurajează eforturile Guvernului în promovarea reformelor, în special în ce privește consolidarea statului de drept, în domeniul justiției, combaterii corupției, consolidării libertății presei și a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău