Fiica lui Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit premiul Saharov pe 2021 în numele tatălui său în cadrul unei ceremonii la Strasbourg

  • 15 Decembrie 2021 15:56
Fiica lui Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit premiul Saharov pe 2021 în numele tatălui său în cadrul unei ceremonii la Strasbourg

Fiica lui Aleksei Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit miercuri premiul Saharov al Parlamentului European în numele tatălui său în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Strasbourg, informează un comunicat al legislativului comunitar, potrivit Agerpres.

Închis în prezent într-o colonie de muncă forțată din Rusia, Aleksei Navalnîi a fost liderul opoziției din țara sa pentru mai bine de un deceniu, făcându-se cunoscut prin lupta sa împotriva corupției și împotriva încălcărilor drepturilor omului de către Kremlin.

În deschiderea ceremoniei din plenul PE, președintele acestui for, David Sassoli, a lăudat curajul lui Navalnîi.

"A fost amenințat, torturat, otrăvit, arestat, întemnițat, dar tot nu au reușit să-l oprească să vorbească... Așa cum el însuși spunea odată, acolo unde drepturile omului sunt nesocotite, înflorește corupția. Cred că are dreptate. Lupta împotriva corupției este și o luptă pentru respectarea drepturilor universale ale omului. Este în mod cert o luptă pentru demnitatea umană, pentru bună guvernare și pentru stat de drept", a spus Sassoli, cerând eliberarea sa imediată și necondiționată.



După ce a primit premiul în numele tatălui său, Daria Navalnaia i-a criticat pe cei dispuși la compromisuri cu dictatorii în interesul pragmatismului, insistând că Europa trebuie să rămână fidelă idealurilor sale.

"Când i-am scris tatălui meu și l-am întrebat: ce anume vrei să spun în discurs din punctul tău de vedere, el mi-a zis: spune că nimeni nu trebuie să pună semnul egal între Rusia și regimul lui Putin. Rusia este parte din Europa și noi luptăm să devenim o parte a ei. Dar ne dorim ca și Europa să lupte să rămână fidelă ei înseși, ideilor minunate care se află la temelia sa. Ne luptăm pentru o Europă a ideilor, pentru celebrarea drepturilor omului, a democrației și a integrității", a spus ea în plenul PE.

Au fost prezenți la ceremonia de la Strasbourg și Leonid Volkov, unul dintre consilierii politici ai lui Navalnîi și șeful său de campanie în timpul alegerilor prezidențiale din 2018, precum și Kira Iarmîș, atașatul de presă al acestuia.

Femeile afgane care luptă pentru drepturile femeilor în țara lor și politiciana boliviană Jeanine Anez au fost ceilalți finaliști ai premiului Saharov al Parlamentului în 2021.

Decizia privind decernarea premiului Saharov pe 2021 lui Aleksei Navalnîi a fost luată pe 20 octombrie de conferința președinților, din care fac parte președintele PE și liderii grupurilor politice.

Navalnîi a ajuns în atenția internațională urmare a organizării demonstrațiilor împotriva președintelui Putin și a guvernului său, a candidaturii sale în alegeri și a promovării reformelor anti-corupție.

Premiul Saharov pentru libertate de gândire se acordă în fiecare an de către PE, el fiind înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul își ia numele de la fizicianul și politicianul disident sovietic Andrei Saharov, și constă într-un certificat și un premiu în valoare de 50.000 de euro. În 2020, Parlamentul European a acordat premiul opoziției democratice din Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău